Poďte na jarmok s pravou atmosférou starej dediny

Jarmočné veselie prinesie nedeľa v Múzeu slovenskej dediny, v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Martinský skanzen otvorí od desiatej ráno brány tradičnému Michalskému jarmoku. V poradí 28. ročník podujatia prinesie ľudové remeslá aj špeciality miestnej kuchyne.

29.09.2018 14:00
Martin, jarmok Foto:
Prostredie skanzenu dodáva jarmoku pravú historickú atmosféru.
debata

Remeselníci a ľudoví výrobcovia predvedú ukážky rôznych techník. Pozrieť sa bude dať na šikovné ruky hrnčiara, rezbára, košikára, drotára, návštevníci môžu obdivovať bohatú trhovú ponuku – drevené a prútené výrobky, hlinený riad, výrobky z drôtu a textilu, šperky, hračky a veľa ďalšieho. V ponuke budú aj kulinárske špeciality ako džemy, sirupy, sušené ovocie či med. Nebudú chýbať slovenské vína a burčiak, tradičné pečivo a výrobky zo salaša. Rady na rôzne neduhy poskytnú bylinkári a korenári. Oddýchnuť si pri dobrom jedle a pití môžu návštevníci v krčme z Oravskej Polhory.

Atmosféru Michalského jarmoku spestrí ľudová hudba Podhradská muzika a bábkové divadlo Tyjátr. Originálny portrét v turčianskom, horehronskom či liptovskom kroji si bude možné odniesť z dobového fotoateliéru. Program doplní chodenie na chodúľoch, skákanie vo vreci či kolky, alebo kupovanie a zjednávanie na burze kníh a starožitností.

Múzeum slovenskej dediny je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Slovenské národné múzeum v Martine ho buduje v lokalite Jahodnícke háje v juhovýchodnej časti Martina od 60. rokov 20. storočia. Skanzen prináša obraz tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života obyvateľov severozápadného Slovenska od polovice 18. storočia až do prvej polovice 20. storočia. Predstavuje 145 objektov obytného, hospodárskeho, technického, spoločenského a cirkevného charakteru.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #jarmok #zábava #remeslá #Slovenské národné múzeum #skanzen