Hubári budú súťažiť aj vystavovať svoje úlovky

Jubilejný 20. ročník výstavy čerstvých húb v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene bude spojený s poradenstvom aj zberateľskou hubárskou súťažou. Cieľom výstavy, ktorá sa začne zajtra a potrvá do piatka, je ukázať druhové bohatstvo a krásu húb v našej prírode. Organizátori zároveň chcú rozšíriť vedomosti verejnosti, pritiahnuť mládež k zberu húb a k aktívnemu tráveniu voľného času v prírode.

02.10.2018 10:00
Poschodové hríby smrekové, hríbik smrekový Foto:
Poschodové hríby smrekové občas nachádzajú hubári, a nielen hríby, ale takto môžu narásť aj plávky, rýdziky a mnohé iné druhy húb.
debata

Samozrejme aj naučiť praktických hubárov bezpečne rozpoznať smrteľne jedovaté druhy húb, ktoré si každoročne vyberajú svoju daň.

Výstavu doplní niekoľko sprievodných podujatí. Predovšetkým to bude súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb.

„Pre zapojenie sa do súťaže je potrebné každý druh huby osobitne zabaliť do papierového vrecka alebo novín a priniesť počas výstavy do múzea. K jednotlivým nálezom je potrebné pripojiť údaje o nálezisku (najbližšia obec, pohorie), presnejšie určenie miesta nálezu (napríklad lúka, les, dreviny v okolí) a dátum zberu. Tieto podmienky nie sú samoúčelné, niektoré huby budú uložené v herbári múzea a údaje o náleziskách pomôžu pri mapovaní rozšírenia húb na Slovensku,“ uviedol kurátor výstavy Marek Vanga.

Víťaz dostane knihu. Ďalším sprievodným podujatím bude mykologická poradňa. Každý výstavný deň od 16:00 do 17:00 budú mykológovia radiť hubárom, odpovedať na ich otázky a určovať prinesené huby.
debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #huby #poradenstvo #Lesnícke a drevárske múzeum