V Ružindole budú spomínať na bosorky

Obec v Trnavskom regióne Ružindol si v sobotu zaspomína na históriu. V rámci rodinného podujatia Ružindolská bosorka si pripomenie niekdajší hon na čarodejnice trhom a hranými scénkami. Autentickú atmosféru dotvoria dobové kostýmy.

04.10.2018 14:00
bosorka, čarodejnica, čary, kúzla, čarovanie Foto:
Na bosorky v Ružindole spomínali aj v minulosti.
debata

Ženy, označované za bosorky na Slovensku boli prenasledované ako inde vo svete. Hoci išlo o ľudové liečiteľky a nie strigy jediace deti, ľudia sa ich báli, a preto ich kruto trestali. Známy je prípad Kataríny Šnajderovej z Ružindolu, ktorú v roku 1684 Trnavský magistrát odsúdil a upálil za branie úžitku od kráv, polí, záhrad a vinohradov. Podobný osud čakal v roku 1744 aj Magdalénu, zvanú Abdonička a Annu Chlebovú, zvanú Jamborka.

Aj na nich sa bude spomínať na sobotnom celodennom podujatí za obecným úradom, ktoré sa začína na poludnie.

Okrem inscenácii návštevníkov čaká rôznorodý program, kvízy či kreatívne dielne pre deti. V gastro zóne zasa lokálne vína či tradičné špeciality.

Pre deti sú pripravené rôzne interaktívne hry, z ktorých si odnesú darčeky, napríklad herbár zviazaný v koži s vlastným menom. Čo to o bylinkách sa naši najmenší naučia tiež v bylinkárskej dielni, kreativitu si otestujú pri písaní vlastných kúziel.

Do programu sa tentokrát zapoja aj miestni obyvatelia. Historické scénky pod pedagogickým vedením predvedú deti z miestnej základnej školy. Pripravili si tiež stánok s rôznymi ručne vyrobenými predmetmi, ale aj sladkými koláčikmi. Jedlá starých mám bude predávať klub seniorov. Spevácky zbor Rošindolčané odetý do tradičných dobových odevov zase zaspieva piesne z regiónu Trnava.

debata chyba
Viac na túto tému: #jarmok #zábava #bylinky #Ružindol