Penziu trávi opravou starých rádií, robí viac než keď bol zamestnaný

Namiesto keramiky, fotiek či kníh v jeho dome na poličkách prevládajú rádiá. Peter Wall, 67-ročný dôchodca z Hrabušíc v okrese Spišská Nová Ves ich má doma osemdesiat. Všetky hrajú, vrátane najstaršieho, ktoré má takmer sto rokov. Sám ich zbiera aj opravuje.

04.10.2018 06:00
bradia1 Foto:
Peter Wall so svojimi rádiami.
debata

Kým v aktívnom veku pracoval denne osem hodín, teraz niekedy aj raz toľko. Záľuba a práca zároveň spôsobujú, že neraz stratí pojem o čase.

Peter Wal pracoval dlhé roky v oblasti energetiky, staré rádiá však boli jeho vášňou už od mladosti. "Už v základnej škole som sa začal venovať rádioamatérstvu, navštevoval som krúžky s týmto zameraním,“ spomína.

Časom jeho pozornosť začali pútať najmä staré rádiá, ktoré už vychádzali z módy. „Do rúk sa mi dostávali aj nefunkčné, ktoré som začal opravovať," vysvetľuje. Rádiá, no aj zosilňovače a iné podobné zariadenia začal opravovať „na kolene“. „Nikto ma to neučil, všetko som sa postupne naučil ako rádioamatér," usmieva sa.

Pred vyše dvadsiatimi rokmi mal doma v dielni zopár starých rádií, medzi ktorými dominovalo aj rádio jeho starej mamy. Vtedy mu skrsla v hlave myšlienka, že by ich mohol aj zbierať. „Dnes ich mám v zbierke osemdesiat. Všetky sú funkčné. Tie, ktoré neboli, som opravil a na to použil výlučne pôvodné súčiastky. Všetky rádiá sú elektrónkové," zdôrazňuje.

Najstaršie rádio značky Tesla pochádza z roku 1920. Tie vekom najmladšie sú zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Takmer všetky rádiá majú slovenský pôvod, no nájdu sa medzi nimi aj staré „mašinky" pochádzajúce z Čiech.

„Nové rádiá kupujem alebo mením s inými zberateľmi cez internet,“ hovorí. Pri kúpe však zvažuje aj cenu. Už sa vyzná, vie, kedy kto chce na ňom zarobiť. „Také rádiá nekupujem," podotýka. Na dvere mu stále častejšie klopú aj majitelia rádií, ktorí ich chcú len opraviť. „Nedávno prišli manželia od Rimavskej Soboty, či by som ich ho neopravil. Obyčajne trvá taká oprava oveľa dlhšie, no oni boli tu na dovolenke len dva dni. Ich rádio sa mi podarilo oživiť cez generátor."

Peter Wall má rádiá poukladané na poličkách doslova všade. „V dielni, v garážach, dokonca aj v dome. Manželka niekedy len krúti hlavou, kde to ďalšie dáme…" Svet starých rádií znamená pre Petra Walla veľmi veľa. Rádiá pre neho nie sú len záľubou a zabíjačom nudy, ale súčasťou života. Pre ne nestíha ani prácu v záhrade za domom, s tou pomáha jeho polovičke zať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektronika #zberateľ #hobby #staré rádiá