Múzeum ukáže skvosty z astronomickej histórie

Hvezdársky ďalekohľad a tabuľky z 19. storočia, ktoré sa používali na pozorovanie a predpovedanie pohybu objektov na oblohe. Tieto vzácnosti predstaví Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici na svojej dnešnej prednáške.

16.10.2018 09:00
Banská Bystrica Foto:
Banská Bystrica má bohatú astronomickú históriu.
debata
Cieľom je priblížiť bohatú astronomickú históriu mesta. „Mnohí Bystričania nevedia napríklad o slnečných hodinách, ktoré sa nachádzali na hodinovej veži alebo na budove bývalého jezuitského gymnázia,“ uviedol kustód múzea Vladimír Klemanič. Prednášku na tému Astronómia v Banskej Bystrici múzeum usporadúva v rámci podujatí z cyklu Čo sa skrýva v depozite.

Ukážu na nej aj ďalšie vzácne historické predmety, napríklad fragment prenosných cestovateľských slnečných hodín. Tieto prenosné slnečné hodiny boli obľúbené v časoch obchodných výmen tovarov a používali ich politickí, vojenskí a cirkevní hodnostári. „Hoci podmienky pre rozvoj astronómie na území Slovenska v 16. a 17. storočí neboli ideálne, najväčší záujem o astronómiu a astronomickú činnosť prejavili práve stredoslovenské banské mestá,“ doplnil Vladimír Klemanič.

Prednáška sa uskutoční v utorok 16. októbra o 17:00 v Matejovom dome v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica bola vždy prosperujúcim mestom s množstvom učencov, vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Výnimkou nebola ani astronómia a priamo v meste možno nájsť viacero astronomických pamiatok.. „Jedným z najznámejších Banskobystričanov, ktorí zasvätili svoj život astronómii a astrológii, bol autor najstaršieho astronomického spisu na území Slovenska Jakub Pribicer,“ dodal Klemanič. Hvezdársky ďalekohľad a tabuľky z 19. storočia, ktoré sa používali na pozorovanie a predpovedanie pohybu objektov na oblohe. Tieto vzácnosti predstaví Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici na svojej dnešnej prednáške.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #história #astronómia #prednášky