Stromom roka sa stala 235-ročná lipa z Kopčian

Stromom tohto roka sa stala 235-ročná lipa z Kopčian. Víťazný strom súťaže, ktorú vyhlasuje každoročne nadácia Ekopolis, bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

20.10.2018 11:30
stromroka Foto:
Strom roka 2018.
debata
Lipa veľkolistá z Kopčian má za sebou viac než 200-ročnú históriu a stojí pri jednej z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku. Druhé miesto v 16. ročníku získala taktiež lipa, ale malolistá z obce Riečnica, ktorá sa objavila i vo filme režiséra Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre. Tretie miesto patrí magnólii končistolistej z Betliara.

Víťazná lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) má vek 235 rokov, obvod kmeňa 210 centimetrov a výšku 20 metrov. Stojí v lokalite Kopčany pri Kostole sv. Margity Antiochijskej v okrese Skalica. Na okraji chotára obce Kopčany, na tichej lúke stojí stará lipa a starý kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než 200 rokov. Kostolík sv. Margity Antiochijskej z deviateho až desiateho storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Lipa a kostolík tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu.

Lipa malolistá (Tilia cordata) na druhom mieste má vek 200 rokov, obvod kmeňa 300 centimetrov a výšku 16 metrov. Nachádza sa v obci Riečnica v bývalej osade U Novosadov v okrese Čadca. Strom sa nachádza v zátopovej oblasti vodného diela Nová Bystrica v bývalej obci Riečnica pri ceste spájajúcej viacero kysuckých osád. Lipa bola pamätným miestom a bodom stretávania sa väčšiny obyvateľov, ktorí tam žili. Medzi dvomi kmeňmi lipy bola umiestnená socha sv. Františka, z ktorej ostal iba kamenný podstavec.

Magnólia končistolistá (Magnolia acuminata) na treťom mieste má vek 115 rokov, obvod kmeňa 95 centimetrov a výšku 26 metrov. Nachádza sa v obci Betliar v okrese Rožňava v parku pri kaštieli. Strom spolu s ostatnými v parku bol vysadený členmi významnej uhorskej šľachtickej rodiny Andrássyovcov, ktorej patril kaštieľ i park, v ktorom sa strom nachádza. Andrássyovci boli známi hlavne ako podnikatelia v baníctve a hutníctve, no príkladne sa venovali aj rozvoju regiónu, v ktorom podnikali. Kaštieľ je dodnes jediným sídlom, ktoré sa na Slovensku zachovalo aj so svojím pôvodným zariadením. Obklopuje ho park anglického typu.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #ekológia #Strom roka #Ekopolis