Imunita je ovplyvnená kvalitou výživy

Jeseň je ročné obdobie najbohatšie a najpestrejšie na plodiny, ktoré zbierame v záhradách, na poliach či v lese.

25.10.2018 06:00
UP-imunita-4x Foto:
Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko obohatí náš jedálny lístok a výrazne prispieva k posilneniu imunity a príprave organizmu na zimné obdobie.
debata (2)
Ovocie, zelenina, orechy, oriešky, huby, to všetko obohatí náš jedálny lístok a výrazne prispieva k posilneniu imunity a príprave organizmu na zimné obdobie. Počas vlhkej jesene a chladnej zimy sú na imunitný systém kladené zvýšené nároky a preto ochranné a podporné nutrienty prítomné v plodoch jesene sú zárukou, že nás neskolí prechladnutie či vážnejšie ochorenie.

Kvalita výživy významne ovplyvňuje imunitnú kondíciu. Nedostatok biologicky aktívnych látok – vlákniny, vitamínov, vybraných minerálov, flavonoidov v strave, sa prejaví oslabením ochrannej bariéry a zvýšenou náchylnosťou na ochorenia.

Na tvorbu protilátok sú nevyhnutné jednak kvalitné bielkoviny, v pomere 50 : 50 kombinujeme živočíšne a rastlinné čím zabezpečíme príjem všetkých esenciálnych aminokyselín nevyhnutných na tvorbu protilátok. Pozitívny efekt majú kyslomliečne výrobky s probiotickými živými kultúrami, ktoré posilňujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a chránia tráviaci trakt pred patogénnymi baktériami a infekciami, v hrubom čreve potláčajú patogénnu mikroflóru.

Pri výbere tukov ako hlavného zdroja energie kladieme hlavný dôraz na ich kvalitu, čo znamená redukciu živočíšnych a preferenciu rastlinných tukov. Do jedálneho lístka zaraďujeme ryby, pretože obsahujú nenasýtené omega3 mastné kyseliny, ktoré okrem stimulácie imunity sú nezastupiteľné v prevencii civilizačných ochorení. Zdrojom ďalších esenciálnych mastných kyselín sú rastlinné oleje, orechy, oriešky a zelenina.

V kondícii nás udrží denná konzumácia ovocia a zeleniny v množstve 400 až 500 g, najmä v surovom stave, keď sú všetky živiny plne funkčné. Aktivujú imunitnú reakciu organizmu a chránia nielen pred bežnými infekciami, ale zneškodňujú aj voľné kyslíkové radikály, ktoré poškodzujú bunky a sú príčinou vážnych civilizačných ochorení.

Z minerálov sú dôležité železo a zinok, ktoré aktivujú makrofágy (fagocyty), čím sa zvyšuje nešpecifická obrana pri vyhľadávaní a ničení pôvodcov ochorení a cudzích látok. Okrem mäsa a rýb ich obsahujú strukoviny a celozrnné výrobky.

Stopový prvok selén aktivuje enzýmy, ktoré odbúravajú toxické látky, napr. ťažké kovy. Bohaté naň sú ryby, hríby, orechy, para orechy.

Optimálny pitný režim je veľmi dôležitý aj v jesennom a zimnom období. Studené a veterné počasie a pobyt v prekúrených bytoch vysušujú kožu, a hlavne sliznicu nosohltana, a tá je náchylnejšia na infekty. Udržiavanie sliznice nosohltana vo vlhkom stave zabezpečí jej prirodzenú funkciu bariéry. V tomto období preferujeme skôr teplé nápoje, ovocné a bylinkové čaje, zázračné účinky má napr. zázvorový. Vynikajúce sú aj šťavy z čerstvého ovocia a tzv. smoothies, kde okrem šťavy je prítomná aj dužina, čím sa výrazne zvýši ochranný efekt.

Z jesennej ponuky ovocia a zeleniny nezabudnite na tekvicu – obsahuje vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a likvidáciu odpadových látok z tráviaceho traktu, enzýmy, ktoré odbúravajú tuky, železo, horčík a draslík zabezpečujúce metabolické funkcie a vitamíny, ktoré posilňujú imunitu.

Cvikla – jej špecialitou je prítomný kremík, ktorý spevňuje väzivá, kožu, cievne steny odvádza z organizmu toxíny, najmä hliník. Má vysoký obsah kyseliny listovej ktorá podporuje rast a regeneráciu buniek, krvotvorbu, aktivizuje aminokyselinu metionín. Cvikla prospieva vlasom, nechtom, pokožke a prispieva k optimistickej nálade.

Kapusta – prítomné živiny posilňuje imunitu, zlepšujú trávenie a odstraňovanie metabolitov, regeneráciu sliznice tráviaceho traktu, upravujú metabolizmus tukov, aktivizuje činnosť štítnej žľazy a metabolizmus, vitalizujú mozgovú činnosť. Kvasená kapusta obsahuje navyše vitamín B12 potrebný pre mentálnu činnosť, náladu a odolnosť proti stresom, posilňuje krvotvorbu, celá škála vitamínov C, B, výrazne posilňuje imunitu.

Huby – majú nízku energetickú, ale vysokú výživnú hodnotu. Okrem bielkovín obsahujú vitamíny, hlavne provitamín A – karotín a vitamíny B1, B2, celú škálu minerálov – draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík, meď a mangán. Ich obsah závisí od miesta rastu, zloženia pôdy, veku a druhu huby. Aromatické látky zabezpečujú chuť a vôňu, liečivé látky majú antibiotické účinky. Huby pomáhajú znižovať cholesterol v krvi, u diabetikov upravujú hladinu cukrov, niektoré obsahujú flavonoidy s protirakovinovým benefitom.

Pohánka okrem iných živín má vysoký obsah rutínu – tento flavonoid chráni cievne steny pred voľnými kyslíkovými radikálmi, spolu s vitamínom C posilňuje cievny systém, zastavuje krvácanie, spevňuje väzivá, posilňuje imunitu.

Gaštany sú obľúbenou jesennou pochúťkou. Oproti orechom majú viac škrobu a vlákniny, ale menej tukov, vitamíny E, B6 a C, draslík, fosfor či železo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #ovocie #zelenina #seniori #jeseň #orechy #gaštany