Jablká by v jedálnom lístku nemali chýbať

V našom zemepisnom a klimatickom pásme patria jablká medzi najrozšírenejšie a najkonzumovanejšie ovocie.

30.10.2018 06:00
UP-jablka-3x Foto:
Jablká obsahujú viac ako 25 minerálnych látok.
debata

Paleta odrôd od skorých jarných až po jablká na zimné uskladnenie zaručujú ich celoročnú dostupnosť.

Pri posudzovaní výživovej hodnoty potravín hodnotíme jednak množstvo poskytovanej energie a tiež paletu a množstvo prítomných živín. Energetická hodnota jabĺk nie je vysoká, 40 kcal/100 g, čo je v porovnaní napríklad s banánom len polovičná hodnota. Biologická hodnota však je vysoká. Sú to najmä ľahko stráviteľné cukry – najmä ovocný cukor fruktóza, ale aj glukóza či sacharóza.

Jablká obsahujú viac ako 25 minerálnych látok. Z biogénnych prvkov predovšetkým draslík, ktorý ovplyvňuje činnosť srdcovo-cievneho a nervového systému, horčík, ktorého deficit sa prejavuje vyčerpanosťou, nervozitou, ďalej vápnik, ktorý je potrebný pri zrážaní krvi, pri stavbe kostí a zubov, pri svalovej činnosti, ale tiež napríklad fosfor, síru či sodík.

Obsahujú aj pomerne veľa vitamínu C. Jeho obsah je priemerne 10 mg/100 g, ale kolíše podľa odrody a sezonity. Takmer 2/3 vitamínu sa nachádzajú v šupke a tesne pod ňou, preto by sme podľa možnosti mali konzumovať jablká celé. Navyše šupky obsahujú viaceré organické látky. Čaj zo sušených šupiek alebo z kvetov a listov jabloní sa odporúča pri neurózach, ochoreniach očí, poruchách trávenia, kolike či nadmernej žalúdočnej kyseline.

Vitamín C zvyšuje obranyschopnosť, zlepšuje hojenie rán a zápalov, ale má aj tzv. antioxidačný efekt. Znamená to, že zneškodňuje voľné kyslíkové radikály, ktoré sa uplatňujú v procese aterosklerózy a rakoviny. Vitamíny B majú aj pozitívny vplyv na nervový systém, zvyšujú koncentráciu, zlepšujú pamäť, pôsobia upokojujúco, zmierňujú stres.

Významnou prednosťou jabĺk je obsah vlákniny – pektínu, ktorý zlepšuje trávenie, podieľa sa na odstraňovaní mnohých odpadových látok, napríklad aj škodlivého cholesterolu, zvyškov procesu trávenia z čriev. Organizmus sa očisťuje, upravuje sa črevnú pasáž, čo sa využíva pri zápche a hemoroidoch.

Viaceré enzýmy v jablkách majú podporné účinky na metabolické pochody, ktoré optimálne fungujú aj pomocou ďalších vitálnych látok. Kyselina jablčná, šťaveľová, citrónová, mliečna či jantárová napomáhajú trávenie. Jablká môžeme konzumovať prakticky neobmedzene. Dve až tri by nemali chýbať v dennom jedálnom lístku.

Zdroj: MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., Regionálny úrad verejného zdravotníctva
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #trávenie #seniori #Jablká #cholesterol #jedálny lístok #glukóza #cukry