Na opatrovateľskú službu pôjde o 19 miliónov eur viac

Objem finančných prostriedkov určených na podporu opatrovateľskej služby prostredníctvom dopytovo-orientovaného projektu sa zvýšil takmer o 19 miliónov eur.

22.10.2018 11:12
žena, starec, starostlivosť, pomoc,... Foto:
O výzvu na podporu opatrovateľskej služby je podľa nej od začiatku jej vyhlásenia veľký záujem.
debata

Z tejto sumy pôjde takmer 16 miliónov eur zo zdrojov Európskej únie a takmer 3 milióny zo štátneho rozpočtu. Informovala o tom manažérka pre informovanie a komunikáciu Implementačnej agentúry rezortu práce Marianna Šebová.

O výzvu na podporu opatrovateľskej služby je podľa nej od začiatku jej vyhlásenia veľký záujem.

„Žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci tejto výzvy mohli žiadatelia predkladať od 17. augusta. Prišli nám stovky žiadostí a začiatkom septembra sme uverejnili oznam o prečerpaní alokácie,“ uviedol generálny riaditeľ Implementačnej agentúry MPSVR Martin Ružička. Práve preto agentúra spolu s ministerstvom uvažovali o zvýšení objemu finančných prostriedkov na podporu opatrovateľskej služby. "Od 9. októbra sa táto myšlienka stala realitou,“ povedal Ružička.

Celkovo je tak na podporu opatrovateľských služby vyčlenených viac ako 60 miliónov zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu.

Zároveň majú záujemcovia aj viac času na prípravu svojich projektov. Termíny predkladania žiadostí o nenávratný finančný prostriedok v zostávajúcich dvoch kolách sa predĺžili. Ak sa chcú zapojiť do druhého kola, musia stihnúť podať svoj projekt do 9. novembra tohto roka a v rámci tretieho kola do 7. januára budúceho roka. „Projekty budú hodnotiť externí hodnotitelia, čím sa zabezpečí transparentnosť celého procesu,“ tvrdí implementačná agentúra v tlačovej správe.

Do výzvy sa môžu zapojiť záujemcovia – verejní aj neverejní poskytovatelia sociálnych služieb z celého Slovenska, vrátane Bratislavského kraja. "Cieľom tejto výzvy je zlepšenie prístupu k cenovo dostupným, trvalo udržateľným a kvalitným službám vrátane zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb. Opatrovateľská služba bola v minulosti podporená formou národného projektu, ktorý mal u žiadateľov úspech, a preto mnohí z nich očakávali vyhlásenie výzvy prostredníctvom dopytovo-orientovaného projektu,“ objasnil Ružička. Podpora opatrovateľskej služby spočíva v príspevku na mzdu opatrovateľky, a to vo výške 570 eur na jedno pracovné miesto.

Mnohí záujemcovia boli podporení v rámci národného projektu Podpora opatrovateľskej služby, ktorého prijímateľom bola Implementačná agentúra MPSVR. „Pri dopytovo-orientovanom projekte vystupuje IA MPSVR SR v pozícií poskytovateľa/spros­tredkovateľa, v čom spočíva aj jeden z podstatných rozdielov medzi národnými a dopytovo-orientovanými projektmi,“ uviedla agentúra. V rámci národného projektu Podpory opatrovateľskej služby, ktorý trval od apríla 2014 do apríla 2018, bolo doteraz podporených 251 subjektov, 3 795 opatrovateľov a opatrovateliek a vďaka nemu bolo opatrovaných 5 537 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #finančný príspevok #opatrovateľské služby