Domovy dôchodcov praskajú vo švíkoch, zlepšenie v nedohľadne

Mesiac až dva roky, podľa toho, ako veľmi je človek chorý. Také je obdobie, ktoré v priemere dožívajú starí ľudia, umiestnení v sociálnych zariadeniach pre seniorov. Situácia je ťažká, pre všetky strany – uštvaní ľudia, bijúci sa o voľné miesto pre svojho príbuzného, za ktoré platia stovky eur mesačne, nešťastní chorí seniori, odkázaní na pomoc druhých a preťažený a nedocenený personál samotných zariadení. Ako z toho von?

23.10.2018 06:00
dôchodca, dôchodkyňa, domov, dôchodcov,... Foto:
V sociálnych zariadeniach končia seniori, ktorí sa o seba nedokážu postarať. Opatrovateliek, ktoré by sa o nich starali doma, je málo.
debata (9)

Riešenie sa zatiaľ nečrtá. Na zhruba 40-tisíc lôžok v zariadeniach sociálnych služieb čaká sedem až deväťtisíc ďalších ľudí. Najhoršia situácia je s tými, ktorí sa náhle dostali zo samostatného života do úplného stavu odkázanosti. Sú to zväčša seniori, ktorí utrpeli zlomeninu, alebo ich postihla náhla mozgová či srdcová príhoda. Po liečení v nemocnici sú zrazu odkázaní na pomoc iných, a nie je v silách ich príbuzných postarať sa o nich. Potrebovali by teda pomoc doma, alebo okamžité umiestnenie v sociálnom zariadení. A voľné miesta nie sú, už dokonca ani v drahších, súkromných zariadeniach.

„Veľmi sa hanbím, že sme to spravili, ale inak to nešlo. Museli sme dať neoficiálny peňažný dar, aby sme potom mohli dať oficiálny peňažný dar,“ opisuje praktiky v jednom z domovov pri umiestnení pán, ktorý si neželá byť menovaný. Jeho otec si zlomil bedrovú kosť a potrebuje nepretržitú starostlivosť. Najprv skúšali nájsť opatrovateľku, bezúspešne. Tak starkého napokon po náročných vybavovačkách umiestnili v domove, hoci z toho nadšení nie sú.

Odborníci vedú diskusie o tom, či je správne nastavený systém. Časť z nich je presvedčená, že by pomohlo, keby štát namiesto ústavných sociálnych služieb viac podporoval individuálne opatrovanie seniorov v ich domácom prostredí. Tak to funguje napríklad v Rakúsku, kde napokon vo veľkom chodievajú pracovať mnohé Slovenky. U nás však starí ľudia väčšinou ani nemajú na výber. Ak sa majú rozhodnúť, či ostať a byť na príťaž rodine, vyberú si radšej zariadenie bez ohľadu na to, či to skutočne chcú.

„Bolo by to iné, ak by obce rozšírili počet opatrovateliek, ktoré by chodili pomáhať do domácností. Bolo by to iné, ak by zdravotné poisťovne viac podporovali domácu ošetrovateľskú starostlivosť – sestry, ktoré by chodili ošetrovať pacientov domov. Mnohí by volili zostať doma. Ak by za nimi prišla opatrovateľka ktorá ich nakŕmi, prebalí, urobí poriadok, sestrička ktorá by im ošetrila ranu… Nevyhnutne a samozrejmé by mali byť domáce návštevy praktických lekárov. Ale to by sme museli mať dostatok lekárov, sestier, opatrovateliek…“, konštatuje riaditeľka zariadenia pre seniorov Hestia Milada Dobrotková.

Aký je postup pri vybavovaní miesta

  1. Lekár musí vypracovať posudok o odkázanosti človeka
  2. Ten je súčasťou žiadosti o prijatie, ktorú treba podať na príslušnej samospráve, podľa toho, kto to zriaďuje – mesto, obec, vyšší územný celok
  3. Samospráva by následne mala preveriť stav žiadateľa a v mesačnej lehote rozhodnúť

Úmrtnosť v zariadeniach sociálnych služieb pre penzistov je vysoká. Keďže na pobyt majú nárok ľudia s podlomeným zdravím, ktorí sú odkázaní na pomoc aspoň šesť hodín denne, mnohí tam prídu naozaj už len dožiť. Niektorí prežijú len mesiac či tri. „To sú tí, ktorí sú prijatí spravidla po hospitalizácii a ich zdravotný stav je veľmi vážny,“ spresňuje Milada Dobrotková. V jej zariadení je zhruba polovica takýchto klientov.

Druhá polovica dožíva v priemere rok až dva. Sú to ľudia, odkázaní na pomoc druhých, netrpia však zároveň vážnym smrteľným ochorením. Ľudia, ktorí si na domov zvyknú a cítia sa tam dobre, dokážu prežiť aj šesť rokov, sú to však skôr výnimky.

Zariadenia pre dôchodcov

  • zariadenia pre seniorov – klienti musia mať dôchodkový vek a poškodenie zdravia, ktoré vyžaduje starostlivosť najmenej 6 hodín denne
  • špecializované zariadenia – dlhodobé zariadenia, v ktorých klienti musia trpieť ochorením, spravidla spôsobujúcim demenciu
  • domovy sociálnych služieb – klienti musia mať zhoršený zdravotný stav, ktorý vyžaduje opatrovanie 8 až 12 hodín denne, dôchodkový vek nie je podmienkou
  • zariadenia opatrovateľskej služby – krátkodobý pobyt, predpokladá sa, že klienti po zlepšení zdravotného stavu – napríklad po zlomenine, sa znovu vrátia do prirodzeného prostredia

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #domovy pre seniorov #sociálna starostlivosť