Nitra vysadí sad, ľuďom ponúkne bio ovocie

V Nitre vznikne ovocný sad, ktorý prinesie obyvateľom bio ovocie formou samozberu. Pripravuje ho mesto Nitra v spolupráci s odborníkmi zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

25.10.2018 14:00
aleje, hruška Foto: ,
Nitra plánuje vysadiť pre svojich obyvateľov 950 ovocných stromov.
debata (1)

Výsadbu otvoria slávnostne v nedeľu 28. októbra, v deň stého výročia vzniku Československa. Podujatie sa začína o jednej popoludní, na slávnostné otvorenie výsadby mesto pozýva aj verejnosť. Sadiť sa bude prvých sto jabloní a dve oskoruše, ktoré majú symbolizovať dlhovekosť. Vstup do ovocného sadu je cez bránu B3 výstaviska Agrokomplex.

„Pre prvých sto návštevníkov máme pripravené spomienkové predmety s motívom ovocného sadu a aj s poradovým číslom výsadby stromu,“ informuje nitrianska radnica. Pripravené bude ovocné a gaštanové občerstvenie, na deti čaká vystúpenie šašov. Druhá etapa výsadby bude na jar 2019.

Celkovo tu vysadia vyše 950 ovocných drevín, z toho vyše 550 nízkokmenných jabloní, hrušiek, marhúľ, broskýň, sliviek, čerešní, višní, orechov, jedlých gaštanov a tri oskoruše, pod ktorými budú piknikové stoly a sedenie. Výsadbu obohatí aj drobné ovocie – biele, červené a čierne ríbezle, egreše a lieskové orechy. „Vznikne sad, ktorý v takejto forme nemá v strednej Európe obdobu. Prevádzkovaný bude v bio režime, ktorý zohľadňuje najmodernejšie environmentálne trendy v produkcii ovocných plodín,“ uviedla rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Klaudia Halászová. Ako dodala, pre Nitranov tak vznikne zdroj zdravého bio ovocia prostredníctvom momentálne populárneho samozberu a tiež nová oddychová i edukačná zóna.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #voľný čas #seniori #SAD #bio ovocie