Beh je jeho láskou, v 75 rokoch vyhral maratón v Chicagu

Zvolenčan Ján Hazucha v júli dovŕšil sedemdesiaťpäť rokov a začiatkom októbra presvedčivo vyhral vo svojej vekovej kategórii maratón v Chicagu. Nešlo o ojedinelé víťazstvo, v posledných piatich rokoch sa podarilo zvíťaziť aj na maratónoch v Berlíne, Bostone a v New Yorku. Za víťazstvá vďačí svojej vôli a príkladnej tréningovej morálke.

27.10.2018 06:00
Ján Hazucha, maratónec, penzista Foto: ,
Ján Hazucha s medailou, ktorú v Chicagu získal a s číslom, s akým štartoval.
debata
Kým jeho rovesníci uvažujú, či pôjdu vyvenčiť psa, alebo zájdu so susedom na pivo, Ján Hazucha rieši tréningové dávky. Alebo stavby. Stále totiž pracuje ako projektant a autorizovaný inžinier pre statiku stavieb, pretože účasť na maratónoch si platí sám. Pritom behá, lyžuje, pláva a cvičí. Mesačne zabehne okolo 200 kilometrov, zapláva asi 20 kilometrov.

Októbrový maratón v Chicagu bol už jeho 110. Začínal s nimi pred 30 rokmi. „Šport som miloval odmalička, v rodnom Lieskovci som hrával futbal. Ihrisko tam bolo obďaleč za obcou a preto moji kamaráti chodievali na tréningy na bicykloch. Ja som bicykel nemal, tak som na tréning i domov bežal,“ spomína na bežecké začiatky.

Z futbalu prešiel k horolezectvu. Uchvátilo ho počas štúdií na vysokej škole a časom sa dostal až do reprezentácie. Liezol vo Vysokých Tatrách, v Alpách, Pamíre, aj na Kaukaze. Pri tréningu na lezenie bolo treba tiež behať, horolezci museli zvládať vytrvalostné behy na pätnásť kilometrov. Tým dominoval v kontrolných pretekoch v okolí Bratislavy Jozef Psotka, no aj Ján Hazucha býval na popredných priečkach.

Prvý maratón zabehol vo Zvolene

K maratónu sa dostal až ako 45-ročný, na treťom ročníku Zvolenského maratónu. „Bolo to v roku 1986 a dal som si cieľ zabehnúť pod tri a pol hodiny. Podarilo sa mi to. O rok som ho už chcel zabehnúť pod tri a štvrť, a tiež sa mi to podarilo. Tretí ročník som už zabehol pod tri hodiny,“ spomína.

Po zmene režimu s maratónmi na osem rokov prestal, musel riešiť prácu. Vrátil sa v roku 1998, keď sa prihlásil na Košický maratón mieru. Odvtedy sú maratóny súčasťou jeho života. Okrem domácich sa zúčastňuje aj tých najväčších na svete. „Existuje lukratívny maratónsky seriál s názvom World Marathon Majors. Ten zahŕňa šesť najväčších svetových maratónov – v New Yorku, Bostone, Chicagu, Berlíne, Londýne a Tokiu. Kto zabehne všetkých šesť, získa špeciálny diplom, medailu a ocenenie. Na Slovensku je veľmi málo ľudí, ktorí to dokázali,“ načrtáva svoje ciele.

Splnenie sna o svetovej sérii je na dosah

Zatiaľ má za sebou už štyri z nich. Na prvých troch bežal ešte v kategórii 70–74-ročných, v Chicagu už v kategórii 75–79-ročných. Všetky vyhral. „Na predchádzajúcich maratónoch nás v našej kategórii bežalo okolo dvesto, na tom poslednom už len 27. Bežcov v mojom veku ubúda,“ pripomína. V budúcom roku už má zaistenú účasť na maratóne v Londýne a poškuľuje aj po maratóne v Tokiu. Tam zatiaľ účasť istú nemá. Do súťaže sa prihlasovalo 350-tisíc bežcov z celého sveta a asi desatinu z nich vyberali lósom. Ján Hazucha medzi šťastlivcami nebol. Ako šancu dostať sa tam ešte vidí možnosť, ak by bol zastrešený charitou, či nejakou cestovnou kanceláriou.

Problémom sú aj peniaze. Doteraz si účasti na maratónoch hradil sám, preto popri dôchodku stále pracuje. Maratón v Chicagu ho vyšiel na tri tisícky. Londýn podľa vlastných slov nejako zvládne, no Tokio, ktorým by mohol sériu World Marathon Majors zavŕšiť, bez sponzorov už nie. Momentálne ich hľadá.

Bez ohľadu na to, či sa mu sen o šiestich veľkých maratónoch podarí naplniť, behať,chce naďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #Dôchodcovia #šport #maratón