Varovania polície sú márne, ďalšiu penzistku podvodník okradol o 10-tisíc eur

Ďalší podvodník vylákal peniaze od dôverčivej seniorky. Vydával sa za jej bratranca s tým, aby mu poskytla 10-tisíc eur, ktoré potrebuje na istý svoj obchod.

25.10.2018 10:00
banka, peniaze Foto:
Seniori by si mali vopred preveriť, komu a na aký účel poskytujú väčšiu finančnú čiastku.
debata

68-ročná Košičanka mu uverila, vybrala peniaze z banky a dala ich neznámemu mužovi, ktorého údajne poslal bratranec. Ako uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, podvodník žene zavolal, že je jej bratranec Jožo z Martina a peniaze potrebuje na istý obchod v Košiciach. Ak ich nezaplatí, tak príde o vyše 20-tisíc eur, tvrdil. Dôchodkyňa si tvrdenia muža nepreverila, ale potom s peniazmi prišla na dohodnuté miesto, kde ich odovzdala neznámu mužovi, ktorého vraj poslal bratranec.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin podvodu, za ktorý je trestná sadzba je tri až 10 rokov väzenia. Po páchateľovi polícia intenzívne pátra, šanca, že sa ho podarí usvedčiť, je však nízka.

Polícia opakovane vyzýva seniorov, aby neodovzdávali cudzím ľuďom peniaze, a všetky legendy o príbuzných, ktorí súrne potrebujú finančnú pomoc, si okamžite preverili. Napriek tomu dochádza k opakovanému nárastu takýchto trestných činov.

Preto apeluje na rodinných príslušníkov, susedov, starostov, ktorí prichádzajú do kontaktu s osamelo žijúcimi staršími osobami, aby ich upozornili na takéto podvodné konanie. Nech nevpúšťajú cudzie osoby do svojich príbytkov a nekontaktujú sa s cudzími osamote. V prípade podozrivého správania sa osoby, ktorá sa snaží pod rôznymi zámienkami neodbytne dostať do ich obydlia, majú ihneď kontaktovať políciu na čísle 158. "V žiadnom prípade nech nevyberajú peňažnú hotovosť a cennosti v prítomnosti neznámych osôb. A nech nám oznámia takéto prípady, aby mohla polícia okamžite reagovať,"zdôraz­nila Mésarová.
debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #seniori #kriminalita #podvodník