Lacnejšie dovolenky a bezplatné diaľnice pre seniorov

Dávky pre dôchodcov vyplácané štátom, ale aj tie, na ktoré si dôchodci nasporili sami zahŕňajú okrem iného aj lacnejšie dovolenky či lieky.

02.11.2018 06:00
dôchodca, vnučka, starý otec, dedko Foto:
Dovolenky so štátnou účelovou dotáciou môžu slovenskí penzisti absolvovať už niekoľko rokov.
debata

Lacnejšie dovolenky. O 50 eur

Dovolenky so štátnou účelovou dotáciou môžu slovenskí penzisti absolvovať už niekoľko rokov. Už tradične ich organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. Na pobyte so štátnou účelovou dotáciou sa môže zúčastniť poberateľ starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonáva činnosť zakladajúcu nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, má trvalý pobyt na Slovensku a spĺňa podmienku na čerpanie dotácie rezortu práce na podporu rekondičných aktivít. Túto skutočnosť musia klienti potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré je súčasťou dotačného poukazu.

Lieky: Limit spoluúčasti sa nevzťahuje na všetky

Nepracujúcich dôchodcov sa týkajú limity doplatkov za lieky. Limit spoluúčasti je 25 eur a je to suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Limit spoluúčasti stanovuje výšku maximálnej sumy, ktorou sa poistenec spolupodieľa na úhrade liekov vždy za jeden štvrťrok. Po prekročení výšky limitu spoluúčasti vybraným skupinám poistencov poisťovňa vráti doplatky za lieky, a to vo výške sumy za najlacnejší liek spomedzi liekov určených na vaše ochorenie (najlacnejší náhradný/generický liek). Teda nie vo výške celého doplatku za lieky.

Do limitu spoluúčasti sa započítavajú len lieky, ktoré: sú na lekársky predpis (nepatria sem teda lieky a doplnky, ktoré si pacient sám kúpi v lekárni, tzv. „voľnopredajný sortiment", zdravotnícke pomôcky ani dietetické potraviny), sú najlacnejšie na dané ochorenie. Nezapočítavajú sa teda tie lieky, ktoré nespĺňajú niektorú z podmienok už uvedených.

To znamená, že ak vám lekár predpíše a vy si v lekárni vyberiete na recept liek, ktorý má lacnejšiu alternatívu, do vášho limitu spoluúčasti sa započíta cena najlacnejšieho lieku. Teda nie cena lieku, ktorý ste si v skutočnosti v lekárni vybrali. Volá sa to prepočítaný doplatok. Pýtajte sa lekárov aj lekárnikov na cenovo najvýhodnejšie lieky určené na vaše ochorenie.

Otázky a odpovede: Ktoré lieky hradí zdravotná poisťovňa?

Pri hradení liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok sa riadime zákonom a nariadeniami ministerstva zdravotníctva. To, či sú vaše lieky hradené z verejného zdravotného poistenia, zistíte na stránke ministerstva zdravotníctva alebo lieky na portáli www.vyhodnelieky.sk. Tu okrem ceny, ktorú hradí poisťovňa, a vášho doplatku nájdete zároveň aj informácie o lacnejších liekoch, ktoré majú rovnaké účinné látky ako originálny liek.

Ktorým poistencom vracia zdravotná poisťovňa doplatky za lieky?

Po novom od 1. 1. 2018 zdravotné poisťovne vrátia nielen doplatky za lieky, ale aj za dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky týmto poistencom: držiteľom preukazov ZŤP, invalidným a starobným dôchodcom bez ohľadu na výšku dôchodku) a deťom do dovŕšenia 6 rokov.

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa

Kto môže jazdiť po diaľnici zadarmo?

Držitelia parkovacích preukazov ŤZP môžu využívať spoplatnené diaľnice a rýchlostné cesty bezplatne. V prípade už registrovaných vozidiel držiteľov parkovacích preukazov platí, že pokiaľ neskončila platnosť parkovacieho preukazu a nezmenili sa podstatné údaje požadované zákonom (číslo parkovacieho preukazu, evidenčné číslo vozidla, bydlisko, číslo OP, prípadne iné, napr. úmrtie držiteľa parkovacieho preukazu), oslobodenie od úhrady diaľničnej známky pre držiteľa parkovacieho preukazu platí aj naďalej.

Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP a ešte ste nepožiadali o registráciu auta, tá je možná aj elektronicky na webovej stránke www.eznamka.sk. Registrácia je však možná aj na vybraných obchodných miestach v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Presnú adresu obchodných miest nájdete na stránke www.eznamka.sk.

Čo treba pri registrácii: Správne a úplne vyplnená žiadosť, kópia parkovacieho preukazu ŤZP, kópia osvedčenia o evidencii vozidla alebo technického osvedčenia vozidla.

Za rozhlas a televíziu polovicu. Alebo nič

Dôchodcovia

  • sadzba úhrady sa znižuje na polovicu platiteľovi, ktorý je poberateľom penzijných dávok alebo poberateľom rovnocenných dôchodkových dávok vyplácaných zo zahraničia, nemá pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti, nežije v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady
  • nárok na polovičnú sadzbu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom platiteľ oznámil a preukázal vznik skutočnosti. Dovtedy je povinný platiť úhradu 4,64 eura za každý aj začatý mesiac
  • na polovičnú sadzbu majú nárok: starobní a invalidní penzisti a poberatelia pozostalostných pen­zií
  • Doklady: formulár Zmena sadzby úhrady, potvrdenie zo Sociálnej poisťovne, čestné vyhlásenie, rodné číslo
Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený... Foto: SHUTTERSTOCK
televízia, senior, dôchodca Od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s osobou s hendikepom.

Ťažko zdravotne postihnuté osoby

  • od povinnosti platiť úhradu je oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s osobou s hendikepom, ktorá má na adrese odberného miesta tohto platiteľa trvalý pobyt, alebo sám je osobou s ŤZP a vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady. Nárok na oslobodenie od povinnosti platiť úhradu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom oznámil a preukázal vznik skutočnosti
  • Potrebné doklady: čitateľná kópia preukazu osoby s ŤZP alebo rozhodnutie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak je platiteľ ŤZP osoba, na preukázanie oslobodenia odberného miesta elektriny s adresou rozdielnou ako trvalé bydlisko slúži doklad od dodávateľa elektriny preukazujúci, že platiteľ je na danej adrese odberateľ elektriny. K preukázaniu je potrebné predložiť rodné číslo ŤZP osoby. Pokiaľ ste sa stali odberateľom elektriny v novom odbernom mieste elektriny a máte v zmysle zákona nárok na oslobodenie od platenia úhrady z dôvodu ŤZP, máte povinnosť danú skutočnosť oznámiť vyberateľovi úhrady. Potrebné doklady: zmluva alebo faktúra od dodávateľa elektriny za nové odberné miesto elektriny, fotokópia preukazu ŤZP osoby, prípadne rozhodnutie z ÚPSVaR a rodné číslo ŤZP osoby. Oslobodenie od platenia úhrady platiteľ oznamuje prostredníctvom formulára
  • Adresa na zasielanie písomností: Rozhlas a televízia Slovenska, odbor výberu úhrad, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava. V prípade zaslania listu, uveďte vaše evidenčné číslo SIPO (začína sa 0 alebo 8 alebo 9) alebo variabilný symbol (začína sa 77). List píšte čitateľne a prehľadne.
Zdroj: rtvs.sk

Zdravotnícke pomôcky? Na predpis aj požičané

Barly, vozíčky a iné pomôcky. Súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok, ak splníte zákonné podmienky. Niektoré hradí zdravotná poisťovňa, niektoré si hradíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

Či pomôcku potrebujete, posudzuje váš lekár, ktorý vám ju aj predpisuje. Zároveň vás informuje, či za ňu budete doplácať, alebo ju uhradí poisťovňa. Bežné zdravotnícke pomôcky si po ich predpísaní rovno vyberiete vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo v lekárni. Tie finančne náročnejšie schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo. Musíte tak do zdravotnej poisťovne doručiť osobne alebo poštou lekársky poukaz.

Opravy a úpravy mechanických a elektrických vozíkov a individuálne zhotovovaných ortopedicko-protetických pomôcok (väčšinou protézy) hradí poisťovňa. Opravu iných zdravotníckych pomôcok si hradíte sami.

Ústredie práce vedie zoznam vrátených kompenzačných pomôcok a zdvíhacích zariadení. Vrátenú pomôcku alebo funkčné zdvíhacie zariadenie možno poskytnúť do užívania osobe s hendikepom, ktorá o ne prejaví záujem a je na pomôcku alebo zdvíhacie zariadenie odkázaná. Odkázanosť na pomôcku alebo zdvíhacie zariadenie preukazuje hendikepovaná osoba komplexným posudkom alebo potvrdením zdravotníckeho zariadenia. Pomôcka alebo zdvíhacie zariadenie sa poskytne do užívania na základe písomnej zmluvy o poskytnutí vrátenej pomôcky alebo vráteného zdvíhacieho zariadenia do užívania, ktorú uzatvorí príslušný úrad práce s osobou s ŤZP, ktorá o ňu prejaví záujem. Zoznam vrátených pomôcok a zdvíhacích zariadení je aktualizovaný štvrťročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #lieky #Televízia #rozhlas #dávky pre dôchodcov