Turisti v Tatrách majú k dispozícii defibrilátory

Postarší návštevníci Vysokých Tatier, ale nielen oni, sa môžu v horách cítiť o niečo bezpečnejšie. Na vybraných miestach tam totiž pribudli externé defibrilátory.

29.10.2018 10:00
defibrilator, Vysoké Tatry Foto:
Na používanie defibrilátora vyškolili personál, použiť ho však dokážu aj laici.
debata
Spoločnosť Tatry mountain resorts ich zakúpila a umiestnila do verejných priestorov na najdostupnejšie miesta v budove na Lomnickom štíte a v Hoteli FIS na Štrbskom Plese. Ďalší má čoskoro pribudnúť aj v reštaurácii Rotunda na Chopku.

Začiatkom októbra bol vyškolený personál obsluhy lanoviek, reštauračného zariadenia a hotela pod vedením Františka Majerského, prezidenta Slovenskej komory zdravotných záchranárov.

Defibrilátor je prostriedkom prvej pomoci pri akútnom srdcom infarkte, ktorý je najčastejšou príčinou smrti u dospelých. V prípade náhleho zlyhania srdca sa rýchlym zásahom zvyšuje nádej na prežitie pacienta.

„Automatický externý defibrilátor je prístroj, ktorý pomáha pri poskytnutí prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus. Tento prístroj môžu používať najmä laici, ktorí nie sú profesionálni záchranári. Má jednoduché ovládanie a po zapnutí vydáva základné pokyny a opakuje ich vždy dvakrát,“ hovorí František Majerský.

Človeka, ktorému sa náhle zastavil krvný obeh, treba uložiť na tvrdú podložku alebo na zem, vyzliecť oblečenie a nalepiť elektródy. Prístroj sám vyhodnotí, či človeku potrebuje dať výboj alebo záchrancu naviguje pokračovať v masáži srdca.

Akútny infarkt myokardu je najčastejšou príčinou úmrtí ľudí na Slovensku, ktorí majú srdcovocievne problémy. „Nadmorská výška nie je až taký problém, skôr je to o fyzickej záťaži, keď človek precení svoje schopnosti na túrach. Vtedy môže dôjsť k infarktu alebo zastaveniu krvného obehu. Preto najdôležitejší sú v prvých minútach práve laici – ľudia, ktorí sú svedkom danej udalosti a situácie. Lebo ak títo nezačnú nič robiť a neposkytnú prvú pomoc a čakajú len na príchod záchrannej zdravotnej služby, tak tá šanca, že sa pacient plnohodnotne vráti do života, je veľmi malá,“ dodal prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Prístroje stáli vyše 4-tisíc eur a zaškolených bolo zatiaľ 25 zamestnancov vo Vysokých Tatrách, ktorí pracujú priamo na daných prevádzkach. Spoločnosť Tatry mountain resort ich chce do búducnosti umiestniť aj na ďalšie miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Vysoké Tatry #voľný čas seniorov #defibrilátory