Život je krásny, hovorí penzista, ktorý sa dlhé roky stará o chorú manželku

Pre svoje okolie sú obaja hrdinovia. Pani Anna už 29 rokov žije s Parkinsonovou chorobou. Donedávna dokonca ešte aj chodila, po tom čo si však zlomila nohu, už zostala odkázaná na vozík. Celé roky žije vo svojom dome, kde sa o ňu s láskou stará predovšetkým jej manžel.

10.11.2018 06:00
Parkinsonova choroba, pacient, lekár, manželia,... Foto:
Ľuďom postihnutým Parkinsonovou chorobou má pomáhať génová terapia. Americkí vedci vytvorili neškodný vírus, ktorý pomáha mozgovým bunkám chorých. Ilustračné foto.
debata (2)
Jemu by medializácia neprekážala, pani Anna však chce zostať v anonymite, tak sme im mená pozmenili. Obaja majú 81 rokov a pred sebou ešte dlhé plány. „Chcem sa dožiť stovky. Alebo aspoň 90-tky,“ hovorí s úsmevom pán Ján. Lebo, ako dodáva, život je krásny. Ťažký, ale krásny.

Sám má zdravotné problémy, absolvoval niekoľko operácií srdca. O svoju manželku sa však stará, odkedy jej v 52 rokoch zistili Parkinsona. Z roka na rok je to ťažšie, odkedy prestala chodiť, je odkázaná na plienky. Nemá však jedinú preležaninu a hoci aj horšie artikuluje, pamäť jej slúži fantasticky. Doteraz napríklad pozná spamäti telefónne čísla detí aj všetkých známych.

Ich dni majú spravidla stereotypný priebeh. Vstávajú skoro, okolo pol siedmej. Pre Jána je už samozrejmé, že manželku si každý deň oblečie, umyje a presunie do kuchyne. Tam nachystá raňajky. Pani Anna sa najesť dokáže, ak jej manžel jedno nakrája na malé kúsky, problémy jej robí pitie, s tým potrebuje pomôcť.

Potom Ján začína chystať obed, manželka je pri ňom. Napriek chorobe sa pani Anna pokúša rozprávať, i keď jej to ide ťažšie, jej manžel jej rozumie. Napokon, je to on, kto ju najlepšie pozná. On jej aj chodí pre lieky, presne ovláda dávkovanie, ktorý kedy potrebuje, aj kedy treba ísť pre nový recept.

Aby neboli stále celkom sami a predišli ponorkovej chorobe, chodieva k nim každý deň spoločníčka. Majú nárok na opatrovateľku, náklady by im preplácal úrad práce, nevyhovovala im však ani jedna. Jedna kradla, s druhou si neladili čo sa týkalo hygienických návykov, tak to zobrali so vlastných rúk a na inzerát si našli opatrovateľku, ktorú platia zo svojho.

V podstate príde, porozpráva sa s pani Annou, prípadne jej číta. Kedysi chodievali na prechádzku, teraz ju už len vysadia na verandu, na čerstvý vzduch. Potom spolu cvičia, prípadne ju opatrovateľka masíruje. Je viac – menej členom rodiny, Ján sa teší, že vyhovuje manželke.

Príchod spoločníčky pre Jána znamená, že má chvíle pre seba. Buď robí niečo v záhradke, majstruje si v dielni, alebo ide do mesta na nákupy, či vybavovať po lekároch a úradoch, čo treba.

Podvečer opatrovateľku vystriedajú deti, pomôžu Jánovi s hygienou. Večer už zasa vo dvojici odpočívajú pri televízore či krížovkách. Víkendy patria, ako v každej rodine upratovaniu, rodinným návštevám. A potom sa začína nový týždeň.

Jánovi stereotyp neprekáža. Má rád svoju manželku, rád sa stará o záhradu, kvetiny… S manželkou sú svoji 60 rokov, a hoci ho aj mrzí, že nie je zdravá, nelamentuje zbytočne. Skôr sa snaží robiť, čo sa dá. Zrejme aj vďaka pohode, ktorú jej vytvára, sa pani Anna drží tak dobre.

Parkinsonova choroba

Trpí ňou vyše 15-tisíc Slovákov. Ide o nevyliečiteľné a rozširujúce sa ochorenie centrálneho nervového systému. Postihuje najmä ľudí nad 50 rokov, ale občas aj mladších. Príčina nie je presne určená – môže ísť o dedičné predpoklady, ale aj vplyv vonkajších faktorov – od antidepresív až po pesticídy. Pri Parkinsonovej chorobe dochádza k odumieraniu nervových buniek produkujúcich dopamín, ktorý je dôležitý pre prenos nervových signálov pre riadenie a koordináciu pohybu a činnosti svalov. Nedostatok dopamínu spôsobuje, že pacient stráca kontrolu nad svojimi pohybmi, a neskôr aj emóciami. Príznaky sú trasenie končatín, stuhnutosť svalov, problémy s rovnováhou, pomalé pohyby, narušená koordinácia, ale aj depresia, únava, zápcha, potenie. Pacienti sú odkázaní na lieky, ktoré zmierňujú priebeh ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #liečba #Parkinsonova choroba #starostlivosť #seniori