V kaštieli predstavia dejiny osvetlenia

Návštevníci kaštieľa v Stropkove sa môžu oboznámiť s históriou osvetlenia, čím všetkým muselo ľudstvo prejsť od otvoreného ohňa až po súčasné osvetlenie. Podujatie priblíži aj petrolejové svietidlá.

09.11.2018 10:00
lampáše, lampy, svetlo, sneh, zima, mráz, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Výstava Petrolejové lampy – funkčnosť a krása bude v kaštieli do 15. decembra. Vystavené exponáty požičalo Podkarpatské múzeum v Krosne a podľa autora a kurátora výstavy Krzsystofa Gierlacha pochádzajú z jednej z najväčších a najcennejších zbierok tohto druhu svietidla na svete. „Okrem prednášky si spolu s lampami môžu návštevníci múzea pozrieť aj historické doklady súvisiace s Ignacym Lukasiewiczom, vynálezcom petrolejovej lampy, s ťažbou ropy či jej spracovaním,“ prezradil Gierlach.

Návštevníci sa môžu preniesť na prelom 19. a 20. storočia, keď na osvetľovanie slúžili práve petrolejové lampy. Ich vynález bol podľa Gierlacha ďalším vývojovým krokom v histórii ľudstva. Okrem toho, že človek osvietil svoje domovy a pracoviská, prináša tento prvok so sebou aj krásu umeleckého remesla. „Vystavené kusy sú v drvivej väčšine originály vytvorené na objednávku pre konkrétny interiér, aby vyvolali očakávanú náladu. V týchto predmetoch sa spája vysoká funkcionalita, ľudský dôvtip a technické riešenie so zmyslom pre krásu a umenie,“ uviedla riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #história #voľný čas seniorov #svietidlá #petrolejky