Chráňte si kosti. Aj ľahké pády sú pre seniorov nebezpečné

Zlomeniny sú pre starších ľudí nebezpečné. Stačí chybný krok a život sa mnohým obráti naruby. Z úrazu sa nedokážu vyliečiť, prestávajú byť sebestační a neraz skončia až v domovoch pre seniorov.

11.11.2018 06:00
pád, babka, žena, zlomenina Foto:
Ako predísť pádom, poradí na utorkovej prednáške odborník.
debata
Riziko prípadného pádu sa zväčšuje teraz na jeseň a v zime. Ako predísť zlomeninám a chrániť si kosti, sa môžu záujemcovia dozvedieť na prednáške o osteoporóze – Chcete sa vyhnúť zlomeninám? Poradíme, ako na to. O prevencii a ochrane bude rozprávať primár Ambulantného centra pre osteológiu a reumatológiu Fidelitas MUDr. Juraj Wendl, CSc. Seniorom tam predvedú aj ukážku pohybových testov na stanovenie rizika pádov.

Osteoporóza, alebo tichý zlodej kostí, postihuje najmä seniorov. S pribúdajúcim vekom kosti rednú, stráca sa z nich vápnik a zlomeniny sa teda zrastajú ťažko. Náročná je aj celková poúrazová rekonvalescencia.

U žien sa osteoporóza rozmáha po menopauze, ako následok straty ženských pohlavných hormónov, a to už v priebehu prvých 5 rokov. Vekom podmienená osteoporóza sa zväčša objavuje po 60. Jej príčinou je nedostatok vápnika a vitamínu D3.

Poznáme aj sekundárnu osteoporózu, ktorá môže vzniknúť ako komplikácia rôznych ochorení, napríklad reumatických, onkologických, porúch trávenia, poškodenia činnosti obličiek, pečene a pri dlhodobej nepohyblivosti.

O osteoporóze ľudia často ani netušia. V pokročilejších štádiách však o sebe dáva vedieť zlomeninami v oblasti predlaktia, stehennej kosti alebo dokonca stavcov. Lepšia než liečba je aj v tomto prípade prevencia. „Zodpovedným prístupom vieme osteoporóze predísť alebo správne podporovať jej liečbu skôr, ako sa prejaví charakteristickými zlomeninami,“ vraví Mária Drahošová z organizácie Stále dobrí, ktorá prednášku pre seniorov o osteoporóze organizuje.

Začína sa o štvrť na štyri v Dome Quo Vadis na Hurbanovom námestí v Bratislave. Vstup je bezplatný.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #osteoporóza #prednáška #voľný čas seniorov