Starosta odchádza do dôchodku po 32 rokoch na čele obce

Andrej Kulik stál na čele obce Dlhé Klčovo vo Vranovskom okrese 32 rokov. Jeho éra sa skončila v týchto komunálnych voľbách, kedy sa rozhodol nekandidovať.

15.11.2018 10:00
bývalý starosta Kulik a nástupkyňa, Dlhé Klčovo Foto:
Bývalý starosta Dlhého Klčova odovzdáva funkciu nástupkyni.
debata
„Je čas, po toľkých rokoch, aby človek dal priestor aj mladším,“ povedal. V kresle ho vystriedala Ľubica Zubková (nezávislá), ktorá pracuje na tamojšom obecnom úrade päť rokov. V sobotňajších voľbách získala 292 hlasov, teda 45,62 percenta.

Kulik už v roku 1976 pôsobil ako poslanec miestneho národného výboru. Bavila ho práca s ľuďmi, bol aktívny hlavne v oblasti kultúry. „Po desiatich rokoch som sa stal predsedom MNV,“ spomína. Po roku 1989 ho ľudia, ako sám povedal, podržali. „Boli spokojní s mojou prácou a v prvých slobodných voľbách som bol zvolený za starostu obce." A bol ním dodnes.

Vraví, že vo funkcii zažil viac pozitívnych ako negatívnych situácií. Na margo niektorých emocionálnych reakcií miestnych povedal, že sa snažil vždy učiť, aby sa ako verejný činiteľ dokázal ovládať. Za najhoršie skúsenosti považuje riešenie rodinných či susedských vzťahov. Naopak, pozitívny preňho bol rozvoj folklóru v obci.

Dlhé Klčovo s rozlohou 1021 hektárov má 1400 obyvateľov. Už 26 rokov tam organizujú celoslovenskú súťaž v ľudovom tanci Šaffova ostroha. Funguje tam materská a základná škola a tiež roľnícke družstvo.

Kulik chce byť obci i novej starostke naďalej nápomocný, no venovať sa chystá aj rodine či záhradke. „Som ešte aktívnym členom speváckej zložky súboru Rovina," podotkol. Jeho nástupkyňa sa v novej funkcii chystá dokončiť rozbehnuté projekty. Napríklad rekonštrukciu kultúrneho domu či požiarnej zbrojnice, realizáciu amfiteátra alebo oddychovej zóny. S bývalou hlavou obce sa bude podľa vlastných slov určite radiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #príbeh #starosta #Dlhé Klčovo