Vianočný strom v Trnave bol spomienkou na mamu

Vianočný strom, vysoký približne sedemnásť metrov, zdobí od štvrtka Trojičné námestie v Trnave. Pochádza z cintorína v Dolných Orešanoch, na hrobe svojej mamy ho približne pred štyridsiatimi rokmi vysadila miestna obyvateľka Vincentína Pajpachová.

16.11.2018 10:00
SR Bratislava vianočný stromček osadenie strom... Foto: ,
Na snímke osadený vianočný strom na Hlavnom námestí v Bratislave.
debata
Strom rástol blízko cesty, tak ho teraz vypílili. "Keď ho mama sadila, určite netušila, že raz narastie taký veľký. Ale aspoň teraz urobí na nejaký čas radosť ľuďom v Trnave,“ povedala Mária Lamošová, dcéra už nežijúcej Vincentíny Pajpachovej. Mama mala podľa nej rada prírodu, preto vysadila dva stromy aj na cintoríne. Smrekovec vyťali už dávno, duglaska prišla na rad teraz.

Dolnoorešanský cintorín patrí cirkvi, v správe ho má obec. Podľa starostky Juliany Belicovej sa ľudia už niekoľko rokov sťažovali na problémy, ktoré strom svojím koreňovým systémom, ale aj ihličím, spôsobuje. "Už asi dva – tri roky bolo jasné, že musí ísť z cintorína preč. V tomto roku sa naskytla možnosť venovať ho Trnave, tak sme ju aj využili,“ povedala starostka.

Úlohy vypíliť strom sa zhostil pilčík Jozef Nehaj, naloženie na ťahač, odvoz do Trnavy a inštaláciu stromu v centre mesta zabezpečovala partia, ktorá túto úlohu vykonáva už roky. Strom bude treba ešte vyzdobiť a nainštalovať naň osvetlenie. Vianočné trhy v Trnave sa budú konať práve v okolí tohto stromu, ich začiatok je naplánovaný na posledný novembrový deň.

Po prvý raz sa vianočný stromček na centrálnom námestí v Trnave objavil v roku 1924, svoje miesto tu mal každoročne približne do roku 1971. Potom jeden zo symbolov Vianoc presťahovali na Hlavnú ulicu. Na svoje pôvodné miesto v srdci mesta sa znova vrátil približne po troch desaťročiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #trhy #Vianoce #strom