Slávnu hrobku zemianskej rodiny Lehotských idú reštaurovať

V starom cintoríne v Brezne začali renovovať hrobku rodu Lehotských. Reštaurátorské práce vykonáva akademický sochár Ján Filo a jeho tím.

19.11.2018 10:00
hrobka Lehotských, Brezno Foto:
Národnú kultúrnu pamiatku, hrobku zemianskej rodiny Lehotských v Brezne čaká obnova.
debata

Na zachovanie a obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky mesto dostalo od ministerstva kultúry dotáciu 25-tisíc eur, na dofinancovanie použije aj prostriedky z vlastného rozpočtu.

Hrobka zemianskej rodiny Lehotských pôvodom z Kráľovej Lehoty bola postavená okolo roku 1860 v neokla­sicistickom slohu. Od roku 1990 je národnou kultúrnou pamiatkou a je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Jedna z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne chátrala a bola v kritickom stavebno-technickom stave. Vlani v novembri podalo mesto žiadosť o poskytnutie dotácie v rámci podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok.

Podľa projektovej manažérky mesta Viery Medveďovej je zámerom odvrátiť ďalšie chátranie národnej kultúrnej pamiatky, riešiť jej havarijný stav a v prvej etape obnoviť exteriér. To všetko je už v rukách reštaurátora, akademického sochára Jána Fila.

„Snažíme sa zastrešiť kopulu pôvodnou technológiou, aby sme zabránili prieniku vody do jadra architektúry. Dielce sú imitáciou keramickej krytiny. Exteriér aj interiér sme vyčistili od hrubých nečistôt a depozitov, ale aj lišajníkov, machov, zelene,“ uviedol Fila. V interiéri sa nachádzajú úložné priestory pre umiestnenie rakiev horizontálne nad sebou, ktoré sú však poškodené zlodejmi. Náročná práca reštaurátorov si vyžaduje čas, ale prvé zmeny už vidieť. Výsledný efekt sa ukáže podľa odborníkov po ukončení tretej etapy, pravdepodobne o tri roky.
debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #história #reštaurovanie pamiatky