1. Kupujte potraviny, z ktorých sa dá veľa navariť
Stoja síce niekoľkonásobne viac, čo v minulosti, stále sa však oplatia. Hrach, fazuľa, šošovica, ryža, pohánka, jačmenné krúpy, kukuričná krupica, zemiaky… Ak sa dá, nakúpte si do zásoby a máte z čoho variť chutné jedlá rôznych chutí. Vhodné sú aj cesnak, cibuľa, kapusta, ktoré môžu tvoriť základ mnohých jedál. Naopak, polotovary nechajte pokojne v obchode. Aj tak len lepšie vyzerajú ako chutia. Obsahujú zväčša množstvo umelých dochucovadiel a konzervantov, ktoré zdraviu neprospievajú.
2. Čo sa dá, pripravte si doma
Chlieb, cestoviny, jogurty… Načo kupovať veci, neraz pochybnej kvality, keď si ich možno vyrobiť? Smelo sa vráťte do doby mladosti – vašej, alebo vašich rodičov. Na rozdiel od vtedajších čias máte v penzii dostatok času a množstvo moderných pomôcok, ako pekárnička chleba či jogurtovač. Ale áno, máte pravdu, dá sa to ľahko zvládnuť aj bez nich.
3. Plánujte, píšte zoznam
Aj na to máte dostatok času. Pred nákupom si vytvorte zoznam, čo vám naozaj treba. Prípadne si môžete spraviť aj jedálny lístok na celý týždeň, ak nie ste labužník, ktorý musí mať, na čo práve dostal chuť. Ak máte možnosť, urobte si radšej jeden veľký nákup, než každý deň jeden menší. Aj keď zasa – porozprávať s predavačkou či známymi, ktorých človek v obchode stretne, tiež nie je na škodu.
4. Pozor na drobnosti
Tu lízatko, tu keksík alebo drobnú hračku pre vnúča? K správnemu starému rodičovi to asi patrí, aj tu však hľaďte na cenu a kvalitu. Zvlášť v niektorých obchodoch s potravinami bývajú takéto drobnosti vzhľadom na pochybnú kvalitu neúmerne predražené. A potom sa stane, že ste síce minuli iba euro, ale za plastovú haraburdu, ktorá sa hneď rozpadne. Okrem toho, že ju vy alebo vaše vnúča vyhodíte, ste práve eurom prispeli do obrovskej kopy plastov, ktoré čoraz viac zamorujú našu planétu.
5. Prechádzka namiesto cukrárne
Na kávičku choďte radšej domov. Stretávať sa s ľuďmi treba, koláčik či káva v cukrárni však zbytočne vytiahnu z vašej peňaženky ďalšie eurá. Namiesto takéhoto posedenia si radšej vytvorte rituál návštev – kávu aj koláčik môže zakaždým pripraviť niekto iný z okruhu vašich kamarátov. Bude to zábavnejšie, aj lacnejšie. Alebo namiesto posedenia zvoľte prechádzku, to prospeje zdraviu ešte viac.
6. Šetrite energiu aj pri varení
Pri varení sa dá šetriť aj energiou. Nezabúdajte na pokrievku na hrniec. Ak máte elektrický sporák alebo varnú dosku, odporúča sa vodu, ktorú potrebujete nechať zovrieť, predohriať najprv v rýchlovarnej kanvici. Svoj sporák už poznáte, tak zrejme viete, že niekedy pred dovarením stačí platňu vypnúť, a jedlo sa dovarí na zostatkovom teple. Ak pečiete, tak skúste piecť viac vecí naraz. Ak máte teplovzdušnú rúru, môžu byť v nej aj tri pekáče. Ak máte obyčajnú, môžete dať jedlo do dvoch menších sklenených nádob a piecť súčasne. Prípadne pečte za sebou, kým je rúra vyhriata. Kým sa dopečie mäso, pripravte chytro koláč, alebo naopak.