Margecany šetria prírodu, využívajú dažďovú vodu na zavlažovanie

Dažďovú vodu môže obec Margecany v okrese Gelnica využívať už aj na zavlažovanie trávnika futbalového ihriska. Ako povedal starosta Igor Petrik, ide o ďalší z projektov zachytávania a následného využívania odpadovej vody v obci.

30.11.2018 10:00
Slovensko počasie dažde záplavové Bratislava Foto: ,
Dažďovú vodu Margecany využívajú vo svoj prospech. Na snímke kalamita, ktorú v lete spôsobil prudký dážď v hlavnom meste.
debata

Ako priznal, myšlienka vznikla vo chvíli, keď sa začalo hovoriť o spoplatnení zrážkovej vody. „Povedali sme si, že predsa nebudeme dvakrát platiť za tú istú vodu, uviedol s tým, že v Margecanoch v uplynulých rokoch zrealizovali niekoľko projektov týkajúcich sa využitia dažďovej vody pre verejnú zeleň, ktoré sa osvedčili. Vodu zo striech obecných budov používame na zavlažovanie verejnej zelene, ktorú máme v centre, na našom námestí. Dlhodobo sa zaoberáme témou životného prostredia. Nielenže takto šetríme vodu, ale aj peniaze, keďže sme zavlažovali vodou z verejného vodovodu. Zabezpečiť vodu na technické účely je určite jednoduchšie, rozumnejšie, efektívnejšie aj environmentál­nejšie,“ dodal.

Podľa Petrika bola dažďová voda z veľkej šikmej strechy tribúny na futbalovom štadióne TJ Lokomotíva Margecany doposiaľ rovnako nevyužitá a končila v priľahlej priekope. Teraz je upraveným dažďovým zvodom a potrubím zvedená do dvoch prepojených podzemných nádrží s celkovou kapacitou 20.000 litrov vody. Voda je následne pomocou čerpadla s frekvenčným meničom pripojená na existujúci rozvod zavlažovania a využívaná na zavlažovanie ihriska.

Na čerpanie vody z akumulačných nádob je použité čerpadlo so sacím košom, ktoré je z dôvodu ochrany pred odcudzením a pred poveternostnými vplyvmi umiestnené v technickej miestnosti v budove tribúny.

Cena diela predstavovala viac ako 6700 eur bez DPH. Obec získala 5000 eur dotáciu z Environmentálneho fondu v rámci Programu obnovy dediny.

Okrem dažďovej vody z tribúny majú na štadióne aj zdroj technickej vody z potoka. Tú by chceli využívať aj v súvislosti s hygienickými zariadeniami v budove tribúny.
debata chyba
Viac na túto tému: #voda #ochrana #zavlažovanie #životné prostredie #ekológia