Čo sa dnes čaká od moderných starých mám

Pred päťdesiatimi rokmi považovali za modernú starú mamu takú, ktorá nenosila široké spodničky či kroj. Neskôr takú, ktorá zložila z hlavy šatku, ostrihala si vlasy či jazdila na bicykli. Doba sa mení, menia sa aj staré mamy. Tie dnešné vedia robiť s internetom, niektoré dokonca ovládajú facebook, farbia si vlasy a namiesto prechádzky chodia do fitnescentra či praktizujú moderný nordic walking s palicami v rukách.

04.12.2018 08:55
stará mama, rodina, pletenie, voľný čas Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým v minulosti ženy nad 60 rokov delili svoj čas spravidla medzi robotu a kostol, dnes si môžu vyberať, či ísť na výlet s klubom seniorov, predajnú akciu so šmejdmi, cyklotúru, alebo posedieť s kamarátkami či zostať doma s blízkymi.

Napriek výraznej zmene doby a činností, ktoré starí rodičia ovládajú, odborníci pripomínajú, že ich úloha vo vzťahu k deťom a vnúčatám zostáva rovnaká: Byť členom rodiny, na ktorého sa môžu kedykoľvek obrátiť, a ktorý im poskytne lásku a podporu. Nech je doba akákoľvek.

Stará mama v kine na horore

Je umením sa prispôsobiť novej dobe, ale zároveň zostať samým sebou. Sú ľudia, ktorí to dokážu. „Moja sedemdesiatročná babka šla som mnou v 90-tych rokoch do kina na Vreskot, čo bol kultový americký horor o teenageroch pre teenagerov. Mala som asi 15, a nik so mnou na ten film nechcel ísť. Tak išla, a ja som bola z toho veľmi natešená,“ spomína na svoju starú mamu štyridsiatnič­ka Anna.

„Samozrejme, v kine sme stretli množstvo mojich kamarátov, a tí nevychádzali z údivu, akú úžasnú starú mamu mám. Mala dve triedy dedinskej ľudovej školy, no ani titulky k filmu pre ňu neboli problémom. Ako vysvetlila – vrchný riadok si prečítala, spodný domyslela. Na druhej strane však patrila k tým konzervatívnejším – nosila šatku, nejazdila na bicykli, dlhé sivé vlasy si vždy splietala do vrkoča. A vždy vedela použiť zdravý sedliacky rozum, ktorý som ja vo svojej dvadsiatke neraz nechápala…“

Internetová gramotnosť bude čoskoro samozrejmá

Dnešné deti majú na „modernosť“ svojich starých rodičov už iné kritériá. Neraz s nimi komunikujú cez sociálne siete, alebo mobilné aplikácie. „Nuž, učím sa to, čo iné mi zostáva. Vnúčatá mi žijú v Taliansku, keby som neovládala internet a nemala skype, tak si ich poriadne nevidím,“ približuje Košičanka Edita. Na druhej strane si však nesťažuje. „Má to aj svoje výhody. Na internete si prečítam množstvo vecí, ktoré ma zaujímajú, a keď sa sama po večeroch nudím, zahrám si občas aj nejakú hru,“ vysvetľuje.

Internetové zručnosti ovláda a bude ovládať čoraz viac dôchodcov. Dnes sa s ním pracuje už takmer na každom pracovisku, a ľudia, ktorí dovŕšia dôchodkový vek, si teda znalosti prinášajú z práce. Na druhej strane sú tu aj kurzy, na ktorých sa seniori učia robiť s mobilmi, tabletmi, internetom. Kým pred desiatimi rokmi bola babka, ovládajúca prácu s internetom raritou, o desať rokov bude raritou taká, ktorá ju neovláda.

Najdôležitejšie je duchovno

Napriek komerčnej dobe s množstvom technických výdobytkov je však podľa odborníkov stále najdôležitejšie to duchovné, čo starý rodič dokáže vnúčatám odovzdať. „Dieťa má poznať svoju rodinu, aj rod,“ pripomína klinická psychologička Lýdia Adamcová.

Úloha starých rodičov je pre zdravý rozvoj a rast detí podľa nej nezastupiteľná, čas strávený so starými rodičmi výrazne obohacuje citový život dieťaťa. Navyše vďaka nim spoznáva minulosť, svojich predkov, ich život, radosti aj trápenia. „Je dôležité z pohľadu detí, aby sa obohatili a poznali svoje korene,“ pripomína. Toto všetko je kľúčové.

Nezáleží teda, či je stará mama v teplákoch alebo v historickom kroji. Je fajn, ak si s deťmi dokáže posielať pozdravy či fotky cez sociálne siete, ale nič sa nestane, ak to nevie. Dôležitejšie je niečo celkom iné – aby vnúčatá vedeli, že tu pre nich stará mama je, a približuje im vlastný minulý i súčasný svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #seniori #vzťahy #vnúčatá #moderná doba