Na miesto v domovoch seniorov čaká 7500 ľudí

Počet obyvateľov v seniorskom veku rastie, no kapacitné možnosti zariadení pre seniorov sa nezvyšujú. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

09.12.2018 12:00
dôchodcovia, seniori, jedlo, obed, večera, hostina Foto:
Ilustračné foto.
debata
Súčasné kapacity sú v zariadeniach pre seniorov, ako aj v špecializovaných zariadeniach na úrovni 26 tisíc lôžok, pričom viac ako 7 500 ľudí čaká na voľné miesto. Počet žiadateľov narástol za desať rokov takmer o polovicu a proces vybavenia žiadosti trvá väčšinou viac ako 60 dní. „Počet lôžok sa pritom v ostatných dvoch rokoch zvýšil len o 730 miest,“ upozorňuje NKÚ.

Kontrolný úrad považuje za problém, že z hľadiska administratívy je žiadosť vybavená odoslaním požiadavky do zariadenia. Klienti však po administratívnom vybavení žiadostí čakajú aj dva i tri mesiace, kým sa vhodné miesto v zariadení uvoľní.

Výdavky na prevádzku sociálnych zariadení majú podľa NKÚ v ostatných rokoch stúpajúcu tendenciu a v roku 2017 dosiahli 19 miliónov eur. Tento nárast však podľa úradu nezohľadňuje mzdové požiadavky. Mzda opatrovateľov sa pohybuje na úrovni minimálnej mzdy a ich vekový priemer je skoro 60 rokov. Alarmujúci je tiež nedostatok odborných zamestnancov, ktorí by poskytovali služby pre seniorov. „Zákonom stanovené limity – maximálny počet prijímateľov sociálnej služby na jedného zamestnanca a percentuálny podiel odborných zamestnancov ku koncu minulého roka nespĺňala viac ako tretina zariadení. Národná autorita pre oblasť externej kontroly vidí problém tiež v meškajúcej modernizácii ubytovacích či hygienických priestorov,“ upozorňuje kontrolný úrad. Len na kontrolnej vzorke 14 verejných zariadení predstavuje investičný dlh viac ako 8 mil. eur.

Systém vnútornej kontroly hodnotí NKÚ ako nedostatočný. Napríklad rezort práce za tri roky v rokoch 2015 až 2017 nevykonal ani jednu kontrolu v seniorskom zariadení. „Závažný je aj fakt, že samosprávne kraje nemajú schválené koncepcie rozvoja sociálnych služieb na základe národných priorít a ani poznania cieľov z komunitných plánov obcí,“ zdôrazňuje úrad. Z ôsmich krajov tak urobili iba dva, Banskobystrický a Prešovský, no i to len na vzorke necelých 10 % obcí. Závažnejšie podľa NKÚ je, že v týchto koncepciách neurčili personálne, finančné ani organizačné podmienky na ich realizáciu, mali len všeobecný charakter a nedajú sa teda vyhodnotiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #domovy pre seniorov