V zime pekne teplučko... Ako možno ušetriť na kúrení?

Zimné obdobie sa považuje za najväčšiu záťaž na peňaženku, čo sa týka spotreby energií. Veľa kúriť, však nemusí byť až tak nákladné, ako v minulosti. Súčasné moderné technológie umožňujú ušetriť, a to dosť výrazne.

11.12.2018 06:00
radiátor, teplo, kúrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)
Náklady na vykurovanie predstavujú tri štvrtiny celkových nákladov na energie. Ako teda správne a za čo najmenej peňazí kúriť?

Začnite u radiátorov. Skontrolujte, či sú odvzdušnené. Ak nie sú, vzduch bráni prúdeniu teplej vody v ňom a radiátor nekúri celou plochou.

Ak sú odvzdušnené, ďalší dôležitý krok je vytvoriť im priestor na vyhrievanie. To znamená odstrániť z nich všetko, čo bráni voľnému prúdeniu vzduchu. Určite na nich nesušte prádlo. Ak máte cez ne zavesené záclony či dokonca závesy, tie tvoria veľkú zábranu tepla. Ešte viac to platí pre nábytok – aj keď je príjemné sedieť v kresle či na stoličke, keď vám na chrbát sála teplo z radiátora, lepšie bude nábytok premiestniť. Nastavte si v izbách rôznu teplotu

Termostaty sú dnes už vo väčšine bytov samozrejmosťou, ďalší krok je ich správne nastavenie. Ako nedávno pre portál ahojmama.sk povedal manažér produktových inovácií zo spoločnosti Východoslovenská energetika, člen Innogy Maroš Baranec, každé zvýšenie teploty o jeden stupeň v byte spôsobí rast nákladov o šesť percent.

Takže si najprv vyhodnoťte vlastný „termostat“ – koľko stupňov vám stačí, aby ste sa cítili príjemne, a podľa toho kúrte v jednotlivých miestnostiach. A pamätajte, nikde nie je napísané, že v byte treba chodiť za každých okolností v krátkom tričku.

Celkom pokojne môžete sedieť aj vo svetri a prikúriť si podľa potreby a udalostí v byte. V kuchyni, kde sa varí a pečie, môže byť napríklad teplota znížená aj o štyri stupne oproti obývačke. Teplo zo sporáka a rúry postačí, navyše, ak ste tam v pohybe, ešte vám stále môže byť aj horúco.

Chladnejšia môže byť aj spálňa, spať v prehriatej miestnosti vôbec nie je príjemné. Naopak, radšej si prikúrte v kúpeľni, aj keď otužovanie zatiaľ každému prospelo. Ak však chcete šetriť aj na teple v kúpeľni, dá sa to – teplá sprcha vás zohreje dostatočne a ak z nej vyjdete, tak sa môžete zohriať vo vykúrenej obývačke.

Šetrenie, ktoré vyžaduje investície

Tomu, kto býva v dome, Maroš Baranec odporúča šetriť pomocou akumulačnej nádrže. „Tá akumuluje tú časť tepla z kotla, ktoré neodoberie vykurovací systém. Teplo potom neuniká komínom, ale do nádrže. Ak kotol vyhasne, nastupuje nádrž, ktorá teplo naakumulovala,“ hovorí Maroš Baranec.

Ďalšou položkou, ktorú si možno na úsporu energií zadovážiť je elektronická termostatická hlavica na zónové vykurovanie. To môže podľa Maroša Baranca ušetriť 12 percent nákladov. Funguje tak, že si môžete navoliť teplotu v jednotlivých miestnostiach podľa dennej doby. Nie je to však najlacnejšie, cena za hlavicu sa pohybuje od 150 do 450 eur.

Ak sú účty za teplo a teplú vodu stále vysoké, skontrolujte bojler. Ak je totiž zanesený vodným kameňom, ten do seba nasála teplo a ohrev vody trvá dlhšie, samozrejme, za viac peňazí. Prihliadajte aj na počet členov v domácnosti – ak žijete vo dvojici, naozaj nepotrebujete 200 litrov teplej vody, postačí menší bojler, 80 litrov je akurát.

Nastavte si tiež teplotu, na akú má bojler ohrievať. Naozaj to musí byť vždy 60? Ak odchádzate z domu na dlhší čas, bojler vypnite. Tú chvíľu, kým sa nahreje, po návrate domov vydržíte.

Maroš Baranec odporúča zvážiť kúpu takzvaného inteligentného bojlera, ktorý zohrieva vodu podľa spotreby v domácnosti. „Povedzme, že je teplota vody nastavená na 50 stupňov. Bojler vie, kedy počas dňa nie ste doma, a tak teplotu zníži, a v čase, keď sa vraciate, začne vodu viac ohrievať,“ vysvetľuje Maroš Baranec.

VIDEO: Úspory energií sú odpoveďou na rast cien. Regulačný úrad od januára 2019 oznámil rast cien elektriny, plynu, tepla aj vody. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie #poradňa #seniori #kúrenie