V Múzeu holokaustu premietnu svedectvá tých, čo prežili holokaust

V Múzeu holokaustu v Seredi sa vo štvrtok 20. decembra uskutoční premiéra krátkych filmových dokumentov s výpoveďami ľudí, ktorí prežili holokaust. Múzeum na príprave podujatia spolupracuje s občianskym združením Edah, ktoré sa mapovaniu výpovedí pamätníkov venuje od roku 2008.

13.12.2018 09:10
holokaust, spomienka Foto:
Do koncentračného tábora v holandskom Westerborku bolo cez vojnu deportovaných vyše stotisíc Židov. Snímka z Westerborku je z mája 2015 z pripomienky obetí holokaustu.
debata

Popri faktoch a vedeckých výskumoch sú osobné ľudské výpovede cestou k pochopeniu holokaustu. „Čím menej hlasov vypovedajúcich o ľudskej krutosti zostáva, tým ďalej musí ich posolstvo zájsť,“ povedal producent filmov a vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok. Dokumenty s výpoveďami Elvíry Feldmarovej, Fridricha Feldmara, Ivana Kamenského, Michala Kleina a Juraja Szánta režíroval Rado Dubravský.

Podujatie je venované pamiatke Juraja Szánta, ktorý sa premiéry nedožil, pretože 9. decembra vo veku 99 rokov zomrel. „Navštívil som ho 1. decembra, keď sme zapaľovali prvú sviečku na chanukiji. Priniesol som mu ukázať film, ktorý sme o ňom natočili. Keď som sa ho spýtal, kam by teraz išiel, ak by mohol vstať z postele a vybehnúť na ulicu, odpovedal že do práce. Tak rád by ešte tvoril,“ spomína vedúci múzea Korčok. Juraj Szánto bol architekt, v profesii pokračoval v šľapajach svojho otca.

Vo filme Svedectvá – stretnutie generácií účinkujú aj študenti z Gymnázia Juraja Hronca v Bratislave. Pod vedením vnuka preživších Daniela Feldmara získali unikátnu príležitosť zažiť výpovede prenasledovaných na základe rasových zákonov. Filmy vznikli s finančnou podporou ministerstva spravodlivosti v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.
debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #múzeum #história #pamätníci