V Lučenci chystajú obnovu Zlatej uličky

V centre Lučenca by mala ožiť niekdajšia slávna Zlatá ulička. Projekt na jej obnovenie z dielne občianskeho združenia Oživená z Lučenca zvíťazil v Banskobystrickom kraji v iniciatíve Komunitné granty. S prácami by sa malo začať v marci.

14.12.2018 10:00
Lučenec
Predaj pohľadávok mesta schvália poslanci v septembri.
debata

Peniaze na obnovu poskytne Nadácia VÚB. Projekt Zlaté časy v Zlatej uličke by mal okrem úpravy uličky aj obnoviť komunitný život v meste. Zámerom je hlbšie prepojiť vzťahy medzi najstaršou a najmladšou generáciou formou vzájomnej spolupráce na príprave podujatí a v neposlednom rade aj bohatou účasťou na ich programoch.

Chcú chrániť životné prostredie, spracovať históriu Zlatej uličky a pripraviť súťaž videí zo života mladých ľudí a seniorov. Zlatá ulička je unikátny dvor s obchodíkmi, malým námestím a reštauráciami, kde sa miestni dobrovoľníci pustili do jej revitalizácie s cieľom vytvoriť zelenú oázu v centre mesta pre nové zážitky a obnoviť komunitný život v Lučenci.

Ako informoval PR manažér VÚB Dominik Miša,grant získali aj ďalšie tri projekty. V Žarnovici pôjde o vybudovanie „chillout“ zóny, v Haliči projekt pre deti Kráľovstvo hier a poznania a v Kremnici zábavno-náučný projekt 7 dní tajomstiev mesta.

Cieľom projektu Chillout zóna Žarnovica je vytvoriť v centre mesta trávnatú plochu obkolesenú stromami s vakmi na sedenie, knižkami a karimatkami na cvičenie či oddych na čerstvom vzduchu. Priestor bude miestom na organizovanie outdoorových cvičení, rodinné pikniky či relax pri knižke. Autori chcú, aby deti nesedeli doma za počítačmi a trávili čas vonku s priateľmi, aby obyvatelia viac športovali a boli spokojnejší s kvalitou života v meste. Grant použijú na úpravu terénu, výsadbu stromov a osadenie stĺpov s tienením.

Obyvatelia Banskobystrického kraja svojimi hlasmi rozhodli aj o vybudovaní detského areálu v obci Halič pri Lučenci zastrešeného projektom Kráľovstvo plné hier a poznania od občianskeho združenia Amos. V Kremnici vďaka grantu pripraví Občianske združenie Kreatívna spoločnosť Valava zábavno-náučný projekt 7 dní tajomstiev mesta pre všetkých Kremničanov, ktorí sa chcú netradičnou formou dozvedieť viac o svojom meste.
debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #voľný čas #seniori #obnova #Zlatá ulička #grant Nadácie VÚB