Zdravotní klauni rozveselia seniorov. Pomáhajú v zariadeniach aj nemocniciach

Profesionálni zdravotní klauni, ktorí pracujú so seniormi, sa ich snažia podnecovať k väčšej duševnej a fyzickej aktivite.

17.12.2018 13:54
seniori foto 2 Foto:
Seniori sú na pokraji záujmu spoločnosti.
debata
Umožňuje im to program Smiech nepozná vek. V rámci neho špeciálne vyškolení profesionálni zdravotní klauni navštevujú seniorov v domovoch sociálnych služieb (DSS) a na geriatrických oddeleniach nemocníc po celom Slovensku. Informovala o tom PR manažérka občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors Martina Dobšinská Novomestská.

Podľa slov riaditeľky pre darcovstvo a strategickú komunikáciu občianskeho združenia Kataríny Turčanovej sú seniori na pokraji záujmu spoločnosti napriek tomu, že pre ňu urobili vo svojom produktívnom živote veľmi veľa. „Témy seniorských projektov nie sú pre podporovateľov také atraktívne ako napríklad choré deti. O to viac si vážime, že sa nám podarilo nájsť dlhodobého partnera na podporu tohto dôležitého a prínosného programu,“ priblížila.

Klauniády pre skôr narodených majú priniesť ľuďom vo vyššom veku, často osamelým v liečebných zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb, potešenie, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, ktorý sa vymyká z bežného rámca ich všedných dní. Zdravotní klauni môžu vďaka pestrosti svojich pováh a charakterov rovnako aj svojmu repertoáru tém a pesničiek povzbudiť v starších ľuďoch chuť na citové prejavy.

Profesionálni zdravotní klauni pracujúci so seniormi sú špeciálne vyškolení na prácu s nimi. Podľa občianskeho združenia poznajú znaky a úskalia diagnóz často sa vyskytujúcich v tomto veku. Klauni prispôsobujú svoj prejav a misiu danému stavu či charakteru postihnutia klienta. Ku každému seniorovi pristupujú s úctou a empaticky, no zároveň sa snažia vytvárať vtipné situácie, pretože humor je potrebný aj vo vyššom veku.

So združením spolupracuje 61 profesionálnych zdravotných klaunov a klauniek. Pravidelne navštevujú vyše 40 nemocníc a liečebných zariadení po celom Slovensku a mesačne zrealizujú približne 200 návštev. v súčasnosti sú profesionálni zdravotní klauni považovaní za účinnú súčasť liečebného procesu v nemocniciach po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne služby #seniori #smiech #geriatrické oddelenie #domovy sociálnych služieb #domovy pre seniorov #zdravotní klauni #klauniády