Opustila dobre platenú prácu, aby sa venovala seniorom

So seniormi cvičia, cestujú do zahraničia i po Slovensku, pripravujú spoločné nedeľné obedy a vianočné večierky.

02.01.2019 06:00
debata
Matka a dcéra. Marta Staneková a Jarmila... Foto: archív
aksen2 Matka a dcéra. Marta Staneková a Jarmila Staneková.

„Príbuzní sú radi, že rodičia vyšli z domu a začali niekam chodiť,“ tvrdí Marta Staneková. Jej vnučka Lucia Desmarquest, založila v roku 2009 občianske združenie AkSen – aktívny senior, vraj „aby sa babina doma nenudila“. Jarmila Staneková, Luciina matka a dcéra Marty, sa v roku 2010 rozhodla opustiť prácu v biznise a pracovať v združení. Dnes sú centrá AkSen rozšírené po celom Slovensku.

Aké boli vaše začiatky?

Marta: Na začiatku som zavolala kamarátky na kávu. Bolo nás päť a povedali sme si, dievčatá, založíme v Piešťanoch regionálne centrum. Prenajali sme si od mestského úradu priestor v kotolni v paneláku. Každú stredu sme mali otvorené dvere pre seniorov na cvičenie jogy a prednášky o zdraví a postupne sa počet členov zvyšoval.

Jarmila: V tom čase som pracovala ako riaditeľka jednej divízie v IT spoločnosti v Bratislave. Mala som úžasného psa, s ktorým som navštevovala detské krízové centrá a domovy a robila canisterapiu. Keď vznikol AkSen, začala som chodiť aj do domovov seniorov. Tu som pocítila, aké je dôležité nezabúdať na starších ľudí. Odišla som z práce a začala hľadať samostatný priestor. Potrebovali sme kamenné miesto, kde sa budú ľudia stretávať denne. Otvorili sme centrum v Piešťanoch.

Ako reagovali príbuzní seniorov, ktorí k vám začali chodiť?

Jarmila: Veľmi ma potešilo, keď k nám prišiel senior s lístkom v ruke a so slovami: „Poslala ma k vám dcéra, vraj robíte dobré aktivity a mám k vám chodiť.“ A nestalo sa to raz, aj samotní seniori pozorovali chvíľu našu činnosť, kým nabrali odvahu vstúpiť. Sme 50+, mnohým sa zdá byť tento vek príliš skoro na tzv. klub seniorov. Ale po čase zistili, že u nás je im dobre a vek nehrá rolu.

Čo je atraktívnejšie pre staršie ročníky a čo pre mladšie?

Jarmila: Staroba je nezvratná a generácia, ktorá k nám prišla na začiatku, sa zúčastňuje tých menej náročných aktivít, ako sú divadlo, prednášky, koncerty. Po päťdesiatke prichádza veľa zmien, osobných, zdravotných, sociálnych – ľudia dostávajú častejšie v práci výpovede, alebo je to aj smrť blízkych, či už rodičov, alebo partnerov. Náš zámer podchytiť tzv. mladšie ročníky bol správny, tí, ktorí k nám prišli krátko po päťdesiatke, sú dnes už dôchodcovia, ale necítia sa tak. Preto tieto tzv. mladšie ročníky už očakávajú iné aktivity. Cvičia pilates, SM systém, jogu, tancujú, učia sa, chodia na turistiku, na dovolenky, za kultúrou.

Marta: Argentínske tango. Robili sme ples a posedenia so seniormi aj s tancom, kde sa zabavia všetci. Pravidelne cestujeme po zahraničí, boli sme v Turecku, Španielsku, v Bulharsku, na Malorke. Ja sama som v posledných rokoch navštívila Čínu a Srí Lanku.

AkSen začínal v Piešťanoch, dnes máte pobočky po celom Slovensku…

Jarmila: Momentálne päť – v Banskej Bystrici, Bratislave, Nových Zámkoch, Piešťanoch a v Prešove. Každé má svoju regionálnu zástupkyňu a spolu máme viac ako 2-tisíc členov. Registrovať sa dá aj cez internet a naši členovia dostávajú e-maily s informáciami o chystaných aktivitách podľa regiónov alebo celoslovensky. Každé to centrum je iné. Napríklad na východe máme vášnivých spevákov. Chodia po celom Slovensku so svojou hudobnou skupinou, reprezentujú nás. V Banskej Bystrici sú najmä športovci a turisti. V Nových Zámkoch majú radi poéziu a spievanie pri táborovom ohni. Bratislava to má najťažšie, pretože je veľká a roztrieštená. Nemá kamenné centrum a vyhradené časy má v niekoľkých zariadeniach. V Rači sa učí tréning pamäti, v Centre rodiny v Dúbravke máme kurzy zručnosti pre celé rodiny, v klube G19 sa cvičí joga a učia cudzie jazyky. Každý si nájde svoje. V Piešťanoch sme založili Športiádu seniorov a rozšírili ju na celoslovenskú. Vznikol petangový klub a inšpirovali sme touto myšlienkou aj ostatných. Založili sme petangové ihrisko v Piešťanoch. Dnes ho už majú aj v Bystrici a v Prešove, aj na bratislavskej Železnej studničke. Je to pre seniorov skvelá hra.

Prečo by sa mali seniori pridať práve k vám?

Jarmila: V AkSen si každý nájde vhodnú aktivitu, snažíme sa vytvoriť priestor pre všetkých s prihliadnutím na ich možnosti, schopnosti, aj podľa zdravotného stavu. Každý si nájde niečo, čo mu naplní život, či už v tanci, kreativite, spoznávaní nových krajín, učení sa cudzích jazykov, športovaní, v speve. Ak seniori nechcú zostať sami a chcú si splniť možno aj dávne sny, tak u nás sú na správnom mieste. Skratku AkSen prekladám takto: Ak sen, tak s AkSen (úsmev). Aby netrávili čas osamelí niekde doma pred televízorom. Aby boli aktívni, stretávali sa nielen s rovesníkmi, ale aj s mladšími a novou generáciou detí. Aby mali radosť zo života.

Marta: My tu máme také pravidlo: Nehovoríme o chorobách a o problémoch. Snažíme sa na ne nemyslieť a vychutnávať si život.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #aktivity #aktívny senior #občianske združenie