Má 64, no stále pomáha neznámym - darovaním krvi

Už desaťročia zachraňuje životy ľudí šesťdesiatštyriročný Ondrej Jankura zo Spišského Podhradia. Daruje im totiž to najcennejšie, čo má. Krv. Za statočný prístup k ochrane zdravia iných si vyslúžil v uplynulom roku bronzovú plaketu prof. MUDr. Jana Janského.

12.01.2019 10:00
krv, krvná plazma, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Krv - to najcennejšie, čo môžete darovať.
debata

Chcel si privyrobiť k žoldu

Rozhodnutie darovať životodarnú tekutinu prišlo v sedemdesiatych rokoch minulého storočia počas jeho základnej vojenskej služby. Motívom bolo predovšetkým privyrobenie si k vojenskej pláci, nakoľko sa darovanie v tých časoch spoplatňovalo malou finančnou čiastkou. „Keď som bol vojak, potreboval som si k žoldu privyrobiť nejaké peniaze. Po vojne som niekoľko rokov na odbery nechodil, pretože som mal pracovné povinnosti a rodinu,“ hovorí pre Pravdu rodák zo Spišského Podhradia. Ondreja Jankuru však stále čosi aj po skončení vojenských povinností volalo k tomu, aby sa vrátil a pomáhal ľuďom. A tak sa z jeho vášne stala pravidelná záležitosť.

Odmenený bronzovou plaketou

Za oficiálnych desať darovaní krvi si v minulom roku odniesol v rámci 1. ročníka Podhradskej kvapky krvi bronzovú plaketu profesora Janského. Okrem spomínaných odberov má odvážny senior z východného Slovenska ešte aj také, ktoré mu nestihli zapísať. „Rátam, že spolu s neoficiálnym darcovstvom krvi mám približne 19 – 20 odberov. Niekedy som si nevedel nájsť preukaz, inokedy ma rýchlo volali z nemocnice, aby som prišiel darovať krv. V podstate to ani nechcem rátať. Nikdy som sa tým nechcel chváliť, a keď je to potrebné, rád pomôžem. Na publicitu si pritom nepotrpím,“ pokračuje v rozprávaní.

Mladí frajeri odpadávali

Vdovec Ondrej Jankura pritom patrí spomedzi svojich príbuzných k lastovičke v darovaní tejto vzácnej tekutiny. Jeho brat a sestra majú z ihiel a injekcií strach. Senior zo Spišského Podhradia si spomína na rôzne úsmevné príbehy, ku ktorým dochádzalo počas darovania krvi. „Niekedy prišli na odber takí chlapi, mladí frajeri. Zobrali im krv a ako sa postavili z postele, išli rovno k zemi. Zatočila sa im hlava a bolo,“ uzatvára pre Pravdu s úsmevom.

Ocenenie podľa objaviteľa štvrtej krvnej skupiny

Plaketu prof. MUDr. Jana Janského udeľuje Červený kríž za bezpríspevkové darovanie krvi. Ocenenie nesie názov podľa českého lekára a psychiatra, ktorý objavil štvrtú krvnú skupinu. V roku 1907 opísal Jan Janský štvrtú krvnú skupinu, ktorá obsahuje znaky skupiny A i B. Janský používal na označenie skupín rímske číslice I, II, III a IV.

Bronzovou plaketou sa oceňujú ľudia, ktorí majú za sebou desať odberov. Strieborná je po dvadsiatich darovaniach. Zlatú plaketu získajú ženy, keď darujú krv tridsaťkrát a muži štyridsaťkrát. Existuje aj diamantová plaketa, pre ženy za 60 a pre mužov za 80 odberov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi