Trápi vás náladovosť? Môžu za to hormóny

Muži pozor. S pribúdajúcim vekom klesá aj hladina mužského pohlavného hormónu testosterónu, ktorý dodáva silu, energiu, zvyšuje pohlavnú túžbu a zlepšuje mentálne funkcie, vrátane emocionálnej stability.

17.01.2019 06:00
seniori, dôchodcovia, dôochodok, starý, stará,... Foto:
Nedostatok mužského pohlavného hormónu sa prejavuje v celkovom znížení sexuálnej túžby.
debata

Dobrý či zlý pomocník?

Testosterón je produkovaný predovšetkým v semenníkoch. Pomáha udržiavať správnu hustotu kostí, čím zabraňuje tvorbe osteoporózy, rednutiu kostí. Nakoľko u žien prevládajú ženské pohlavné hormóny, a to najmä estrogén, a testosterónu je minimum, majú vyššie riziko vzniku osteoporózy. Testosterón podľa MAYO Clinic zabezpečuje v organizme lepšiu distribúciu tuku, čo znamená, že sa tuk ukladá rovnomerne po celom tele. Zlepšuje tiež objem svalov a ich silu. Jednou z vlastností tohto hormónu je produkcia červených krviniek, ktoré stoja za správnym okysličovaním organizmu. Táto zložka krvi sa podieľa na prenose kyslíka z pľúc do všetkých častí ľudského tela.

Okrem toho sa testosterón postará o produkciu spermií a zvýšenú sexuálnu aktivitu. Nedostatok mužského pohlavného hormónu sa prejavuje v celkovom znížení sexuálnej túžby, dochádza k menšiemu počtu spontánnych erekcií, narúša sa spánok a nastáva vyčerpanosť organizmu. Nízke hladiny testosterónu môžu prispievať k zníženiu sebadôvery a motivácie.

Ako je to s vyšetrením

Hladina testosterónu vo všeobecnosti vrcholí v dospelosti a postupne sa znižuje po dosiahnutí tridsiatky alebo štyridsiatky. Lekár by mal určiť, či nedostatok hormónu je spôsobený prirodzeným procesom starnutia, alebo nejakou chorobou. Ak je to potrebné mal by tiež muža vyšetriť na hypogodanizmus, teda zmenšenie semenníkov. Hypogonadizmus je ochorenie, pri ktorom organizmus nedokáže produkovať normálne množstvo testosterónu v semenníkoch. Môže tiež súvisieť s hypofýzou, ktorá ovplyvňuje činnosť semenníkov.

Urológ, sexuológ alebo andrológ môžu na základe krvného testu určiť, či je pokles testosterónu tak dramatický, že je potrebná substitučná terapia. Táto liečba môže u mužov zlepšiť príznaky a symptómy nedostatku testosterónu. Testosterón sa predpisuje vo forme injekcií, náplastí alebo špeciálnych gélov.

Liečba nemusí byť bez rizika

Pred tým, než sa rozhodnete podstúpiť spomínanú terapiu, zvážte niektoré riziká. Doplnenie mužského pohlavného hormónu z „umelých“ zdrojov môže viesť k poruchám spánku a apnoe. Môže sa tiež vyskytnúť zvýšená tvorba rastu rakovinových buniek prostaty. Okrem toho sa zvyšuje riziko tvorbu krvných zrazenín vo forme trombózy žíl alebo pľúcnej embólie.

V mnohých prípadoch sa však osvedčuje najmä prevencia, a to v konzumácií potravín obsahujúcich vitamín D a stopový prvok zinok. Vitamín D sa nachádza prirodzene v rybom oleji, rôznych druhoch rýb, ako sú sardinky a sleď. K zdrojom zinku patria červené mäso, hydina, mliečne výrobky, zelenina a semená rastlín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #náladovosť #testosterón #sexuálna aktivita