Keď pobolieva srdce a ťažko sa dýcha

Seniori môžu byť s pribúdajúcimi rokmi náchylnejší na niektoré pre tento vek typické ochorenia. Dnes vám prinášame zopár faktov o problémoch so srdcovocievnym systémom a respiračnými ochoreniami.

26.01.2019 06:00
chrípka, choroba, nádcha, muž, dôchodca,... Foto:
Podceňovať vo vyšom veku netreba ani chrípku.
debata (1)

Štatistiky nepotešia

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií zaznamenali kardiologické ambulancie Slovenskej republiky v roku 2017 v zdravotnej starostlivosti kardiológov približne 660-tisíc osôb. Do tohto sledovania pribudlo takmer 85-tisíc nových pacientov, pričom najviac ich bolo vo veku 65 a viac rokov. Najväčší rozdiel medzi pohlaviami v počte nových prípadov bol pri chronickom zlyhávaní srdca vo vekovej skupine 25 – 64 rokov, ktoré bolo diagnostikované dvojnásobne väčšiemu počtu mužov ako žien.

Chronická ischemická choroba srdca a akútny infarkt myokardu sa nachádzali medzi pätnástimi najčastejšími príčinami hospitalizácií vôbec. V roku 2017 bolo najviac ischemických ochorení srdca zaznamenaných u ľudí nad 65 rokov, najviac však u mužov.

Nech bije zdravšie, chce to ale prevenciu

Ako uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, takzvané celoživotné zdravie srdca je možné dosiahnuť v prípade splnenia nasledovných podmienok. Prvou je vyhýbanie sa fajčeniu, aktívnemu i pasívnemu. Vo výžive je potrebné zachovávať zdržanlivosť, neprejedať sa a mierniť sa tiež v konzumácii alkoholu. Úrad odporúča rovnako pravidelný pohyb každý deň.

Body Mass Index u mužov by mal byť pod hranicou 25, u žien pod hranicou 24. Nežnejšie pohlavie si zachová zdravé srdce pri obvode pásu do 80 cm a muži do 94 cm. Celkový cholesterol by sa mal pohybovať na úrovni pod 5 mmol/l a glykémia nalačno by mala byť pod 6 mmol/l.

S ťažkým dýchaním nie sú žarty

Po chorobách srdca sú veľkým strašiakom aj respiračné ochorenia. Zdravotné problémy s dýchaním môžu prinášať rôzne komplikácie najmä u starších pacientov. Najvážnejším ochorením je zápal pľúc, ako závažná forma akútnej respiračnej infekcie. Podceňovať však netreba ani chrípku. „Stačí jeden chorý človek v autobuse, v obchode či v čakárni u lekára a chrípka je tu. Osobitným problémom sú komunitné zariadenia,“ uvádza sa na webovej stránke stromzdravia.sk. V prípade seniorov ide o komunitné centrá v podobe domovov dôchodcov.

Seniori o čosti viac ohrození

Podľa uvedeného portálu je obranyschopnosť seniorov spravidla slabšia než u mladšej populácie. „Vyšší vek, pridružené ochorenia, rôzne lieky, ale napríklad i fajčenie a obmedzená mobilita bývajú rizikovými faktormi. Rastie riziko komplikácií. Liečba respiračných ochorení je ťažšia a komplikovanejšia,“ píše svetzdravia.sk. Respiračné ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zvýšenými teplotami. Prechádza do bolestí hlavy, celého tela, pálenia na hrudníku a únavy. Pokiaľ sa stav zhoršuje a dýchanie je ťažšie, vyžaduje sa pomoc lekára. Väčšina seniorov však zvláda ľahšie formy respiračných ochorení v domácom prostredí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #srdce #dýchanie #srdcovo-cievne ochorenia #respiračné ochorenia