Tieto záľuby zatočia s nudou

Nekonečnému premýšľaniu o tom, ako tráviť voľný čas v seniorskom veku, je koniec. Prinášame tipy na to, ako si vyplniť voľné chvíle.

28.01.2019 06:00
jar, apríl, záhrada Foto:
Záhradkárstvo patrí medzi obohacujúce činnosti, ktoré stimulujú zmysly.
debata

Nastal čas venovať sa svojmu životu

Dosiahnutie dôchodcovského veku prináša so sebou viacero stresujúcich otázok. Jednou z nich je to, ako si poradiť s voľnými časom. Nuda prináša podľa odborníkov pocity napätia, úzkosti, depresie a izolovanie sa pred okolitým svetom. Ak si chcete jeseň vášho života užiť naplno, vyskúšajte niektorý z týchto osvedčených tipov. Počas dospelého života ste sa starali o vlastné deti, neskôr o vnúčatá a aj tie si už pomaličky idú vlastnou cestou. Pracovné a rodinné povinnosti vám často neumožňovali venovať sa vlastnej záľube. Za najlepšieho spoločníka je, okrem ľudí, považovaný domáci miláčik.

Zviera vás ochráni pred stresom

Psík alebo mačka môžu byť nielen najlepšími priateľmi seniora, ale dokážu príjemne ovplyvňovať chemické reakcie v ľudskom mozgu. Zahraničný projekt seniorskej komunity Landmark s názvom Zdravé záľuby pre seniorov tvrdí, že niektoré zvieratá pomáhajú svojmu majiteľovi znižovať stresový hormón kortizol a naopak, zvyšujú hladinu hormónu šťastia serotonínu. Tento hormón ovplyvňuje kvalitu spánku, chuť do jedla, pocity pohodlia a celkovú náladu. Domáce zvieratá podľa spomínaného projektu môžu tiež znížiť krvný tlak, odbúravajú stres, potláčajú depresiu a údajne chránia srdce starostlivého majiteľa pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Umenie poteší dušu a pozdvihne náladu

Pokiaľ si s pribúdajúcimi rokmi neviete predstaviť starostlivosť o domáce zvieratko, skúste vyskúšať niečo iné. K zaujímavým záľubám patrí aj venovanie sa umeniu a remeselnej činnosti. Tieto aktivity dokážu poskytnúť skvelý zdroj stimulácie pre mozog. Činnosti, ktoré sa spájajú najmä s maľovaním, sochárstvom alebo fotografovaním rozvíjajú predovšetkým kreativitu. Okrem toho tiež schopnosť sústredenia sa a cvičenie pamäti. Hoci je umenie dôležitá súčasť života každého človeka, obzvlášť u seniorov pomáha udržiavať mozog v skvelej kondícii aj do vysokého veku. Prínos týchto záľub spočíva aj v pocite uspokojenia z toho, čo ste vytvorili, či je to obraz, malá socha, džbán, alebo hoci len fotografia prírody či vašich známych.

U nás? Jednoznačne záhrada

Za ideálne záľuby sa považuje najmä záhradkárstvo. Hoci sa môže zdať, že ide o drahú záľubu, nie je to vždy pravdou. Pestovanie rastlín, drobného ovocia či niektorých druhov zeleniny je náročné najmä na čas, lásku a vytrvalosť pestovateľa. Do záhrad sa odporúča zasiať semená kvetov, zeleniny či zasadiť sadenice stromov tak, aby prinášali potešenie z plodov tak na jar, v lete, ako i na jeseň.

Záhradkárstvo podľa vyššie uvedeného projektu patrí medzi obohacujúce činnosti, ktoré stimulujú zmysly. Spája človeka s prírodou, umožňuje mu byť na čerstvom vzduchu a tešiť sa z vypestovaných rastlín. Táto záľuba rovnako prináša výhody aj pre fyzické zdravie. Pobyt na dennom svetle je u seniorov dôležitý aj pre produkciu vitamínu D. Táto mikroživina sa nedokáže v ľudskom tele vytvárať sama. Vďaka ultrafialovému žiareniu sa tvorí v tele v takom množstve, že spolu s minerálom vápnikom pomáha udržiavať zdravé kosti, kĺby, predchádza osteoporóze a dokonca znižuje stavy depresií a úzkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #domáce zviera #záujmy #záhradkár #voľný čas seniorov