Zázračná medicína nielen proti reume

Kombinácia olivového oleja a citrónovej šťavy dokáže s ľudským telom narobiť zázraky. Konzumovanie niekoľkých lyžičiek chutného nápoja poteší pečeň, obličky a srdce.

11.02.2019 06:00
olivový olej Foto:
Olivový olej je prvou voľbou v boji proti problémom spojeným s reumatickými bolesťami.
debata

Skvelá dvojica proti chorobám

Lyžica za studena lisovaného olivového oleja a šťava z minimálne polovice citrónu. Dokonale premiešajte a popíjate ihneď po zobudení, pred prvým jedlom dňa. Olivový olej sa právom hrdí vysokým obsahom kvalitných mastných kyselín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Mastné kyseliny tvoria zo sedemdesiatpäť percent mononenasýtené tuky, ktoré sa podpisujú pod zníženie zlého cholesterolu (LDL) v krvi. V rastlinných tukoch, a tento druh oleja je toho skvelým príkladom, nechýba vysoké množstvo vitamínu E. Táto mikroživina sa tiež označuje ako vitamín mladosti a jeho hlavnou úlohou je znižovanie oxidačného stresu, ktorý vzniká v dôsledku voľných radikálov.

Najlepšia molekula

Najcennejším antioxidantom je chemická zlúčenina s názvom hydroxytyrosol. Menej známa, ale zato veľmi účinná, je látka zvaná oleocanthal so silnými protizápalovými účinkami, účinkuje proti bolestiam kĺbov a svalov. V tomto prípade je olivový olej prvou voľbou v boji proti problémom spojeným s reumatickými bolesťami. Chutné olivy sa chvália tiež vysokým obsahom vitamínu A, ktorý zlepšuje videnie, či vitamínu K potrebného na správnu zrážanlivosť krvi. Dôležitým pre ľudí v seniorskom veku je najmä vitamín D, ktorý je spolu s minerálnou látkou vápnikom dôležitou kombináciou látok na udržanie zdravých kostí.

Kyslé, zato extra zdravé ovocie

Citrón je vďaka vysokému obsahu kyseliny askorbovej (vitamín C) skvelým pomocníkom v boji proti vírusovým a bakteriálnym ochoreniam. Sto gramov tohto tropického ovocia obsahuje približne 50 – 60 mg vitamínu C. To však zďaleka nie je všetko. Možno ste netušili, že toto skvelé ochucovadlo čaju obsahuje aj vitamín B6 (pyridoxín). Samozrejme, kyslú chuť citrónu, má na starosti pomerne vysoký obsah kyseliny citrónovej. Spomedzi antioxidantov obsahuje najmä flavonoidy. Citrón má až 86 % vody, minimum cukru, a to len okolo 3,2 gramov. Z minerálnych látok najmä sodík, draslík, vápnik a horčík.

Potešia srdce, pomôžu pečeni

Výživové profily olivového oleja a citrónu ich priam predurčujú na boj proti rôznych ochoreniam. Látky obsiahnuté v oboch potravinách doslova aktivujú krvný obeh, znižujú cholesterol, čistia cievy a bránia tak vzniku infarktu myokardu a ďalším srdcovocievnym ochoreniam. Na svoje si prídu tiež pečeň a žlčník. V prípade, že konzumujete zázračnú medicínu z olivového oleja a citrónovej šťavy na prázdny žalúdok, môže vám táto kombinácia pomôcť prečistiť pečeň a upokojiť nepokojný žlčník. Oceňujú ju aj tí, ktorí sa potrebujú rýchlejšie zbaviť alkoholu z tela.

Kilá navyše sú nebezpečné aj pre seniorov

S pribúdajúcim vekom je nebezpečné priberanie na hmotnosti. Zhoršuje sa schopnosť pohybu a množia sa rôzne zdravotné problémy, a to najmä diabetes a obezita. Na odstránenie prebytočného tuku, hlavne z oblasti brucha, si postačí dopriať lyžičku mixu citrónovej šťavy a olivového oleja každý deň. Podobné pozitívne účinky ocení aj tráviaci trakt. Látky obsiahnuté v oboch spomínaných potravinách zvlhčujú sliznice zažívacieho traktu. Naštartovanie trávenia prispieva k odstráneniu problémov so zažívaním a s nepríjemnými zápchami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reuma #olivový olej #citrónová šťava