Zlé baktérie spúšťajú Alzheimerovu chorobu

S pribúdajúcimi rokmi nemusí nevyhnutne dochádzať k vypadávaniu zubov. Seniori sú však náchylnejší na zdravotné problémy týkajúce sa ústnej dutiny. A na tie si treba dávať pozor.

15.02.2019 11:00
zub, zuby, kaz, zubár, ordinácia, protéza,... Foto:
Hoci sa všeobecne odporúča navštevovať zubného lekára raz do roka, seniori by si mali nájsť čas na vyšetrenie raz za šesť mesiacov.
debata

Mýtus o vypadávaní zubov v starobe

V laickej verejnosti pretrváva mylná predstava o častom vypadávaní zubov u starších ľudí. V skutočnosti si môžete udržať zdravý chrup počas celého života. Rozhodujúce je, ako sa o neho staráte. Návštevy stomatológa sú v tejto etape života dôležitejšie, než kedykoľvek predtým. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. V dôsledku starnutia dochádza k oslabovaniu zubných nervov, čo spôsobuje, že prichádzajúce problémy nemusíte cítiť.

Úbytok zubov môže mať vplyv aj na celkové zdravie. Chýbajúce zuby totiž bránia tomu, aby ste mohli dôkladne požuť potravu. Jedlo, ktoré nie je dostatočné „zomleté“ v ústnej dutine a málo premiešané slinami a enzýmami, nedodá telu potrebné výživné látky. Zuby rovnako zohrávajú dôležitú úlohu aj pri ochrane čeľustných kostí. Čím viac ich chýba, tým viac klesá hustota kostí, načo v konečnom dôsledku doplatia ďasná. Postupne ustupujú a uvoľňujú tak cestu k rýchlejšiemu vypadnutiu zubu.

Zanedbaná hygiena = problémy so zdravím

Medzery, ktoré sa vytvárajú pri ustupujúcich ďasnách sú vhodnou živnou pôdou pre tvorbu a množenie sa rôznych druhov „zlých“ baktérií. Nedostatočná starostlivosť o zuby podľa kliniky v americkom meste Littletone môže viesť k celému radu ďalších ochorení. „Nedávny výskum naznačil spojitosť medzi ochorením ďasien so srdcovocievnymi ochoreniami, diabetom, mozgovou príhodou, ale tiež Alzheimerovou chorobou,“ uvádza spomínané zdravotnícke zariadenie. Podľa jednej zo štúdií, ľudia nad päťdesiat rokov a starší, ktorí mali ochorenie ďasien, mali až o 70 % vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytne Alzheimerova choroba, než u tých, ktorí nemajú problémy s ďasnami.

Bacily, ktoré zabíjajú nervové bunky

Výskumníci z britskej University of Central Lancashire dospeli k záveru, že baktérie z ústnej dutiny môžu spustiť imunitnú odpoveď, ktorá vyúsťuje do zabíjania mozgových buniek. Táto reakcia ľudského organizmu môže byť jednou z príčin, ktoré vedú k zmenám v mozgu, čo je typické práve pre Alzheimerovu chorobu. Spomínaná univerzita rovnako uvádza, že nedostatočná ústna hygiena a s ňou súvisiace zdravotné problémy môžu viesť u zdravých ľudí k demencii.

Vedci predpokladajú, že výskyt baktérií v ústnej dutine môže zhoršovať už existujúci stupeň demencie. Prechod zlých baktérií do krvného riečiska môže tiež zapríčiniť problémy so srdcom a vznikom cukrovky. Pre udržanie zdravých zubov odporúčajú stomatológovia pravidelné preventívne prehliadky. Hoci sa všeobecne odporúča navštevovať zubného lekára raz do roka, seniori by si mali nájsť čas na vyšetrenie raz za šesť mesiacov. Signálom zhoršujúceho sa stavu ústnej dutiny je tiež krvácanie z ďasien, pretrvávajúci zlý dych a bolesti zubov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #starostlivosť o zuby #ústna dutina