Týmto zločinom čelia starší ľudia

Lupiči, zlodeji, násilníci. Neobchádzajú ani vekovú kategóriu 60+.

16.02.2019 06:00
Zlodej, krádež, kriminalita, dom Foto:
Najviac prípadov kriminality páchanej na senioroch v uvedenom roku bolo v Bratislavskom kraji.
debata

Senior je chránená osoba

Kriminálnici považujú ľudí v staršom veku za ľahkú korisť. Trestnou činnosťou, ktorá sa týka ľudí v dôchodcovskom veku, sa zaoberá Správa o kriminalite páchanej na senioroch. Predkladá sa na zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre práva seniorov a prispôsobovanie verejných politík procesu starnutia populácie. Podklady o trestnej činnosti poskytuje Policajný zbor.

Z hľadiska trestného práva sa senior považuje za chránenú osobu. Chránenou osobou sa rozumie, okrem iných, osoba staršia ako šesťdesiat rokov. Zvýšená ochrana seniorov je z tohto dôvodu premietnutá do skutkových podstát trestných činov. Zjednodušene povedané, ak je zločin spáchaný na staršom človeku, páchateľ si „vyslúži“ omnoho vyšší trest. Ani to ich však zväčša neodrádza od toho, aby si vyhliadli práve tie obete, ktoré sa nevedia účinne brániť.

Nebuďte ľahké obete

Seniori sú podľa spomínanej správy „ľahšími“ obeťami trestnej činnosti vplyvom, resp. dôsledkom vyššieho veku. „Riziko, že sa stane senior obeťou trestnej činnosti, je vyššie. Medzi rizikové činitele u seniorov patrí rozšírená sociálna izolácia, často ide o ovdovelých alebo osamelo žijúcich, pre ktorých je príznačné stereotypné správanie, dôverčivosť, ale i fyzická bezbrannosť. Vplyvom veku sa u nich zároveň prejavujú rôzne somatické problémy, ako je zhoršenie zraku, sluchu, motoriky a úbytok fyzickej sily (kondície), ktoré sú sprevádzané i ďalšími chorobami,“ uvádza sa v správe.

Tieto faktory tak v konečnom dôsledku môžu nahrávať páchateľom trestnej činnosti, ktorí si zámerne vyberajú dôchodcov. Predstavujú pre nich akúsi cestu ľahšieho odporu.

Prevažuje násilná kriminalita

V roku 2014 bolo v rámci Slovenska zaznamenaných vyše 11 tisíc trestných činov spáchaných na fyzickej osobe. Z tohto počtu bolo až takmer 1900 trestných činov spáchaných na senioroch. Trestné činy na senioroch v roku 2014 tvorili 2,32 % podiel na celkovej kriminalite. Seniori sú najviac obeťami násilnej kriminality (12,72 % prípadov), nasleduje ekonomická kriminalita (2,01 % prípadov) a majetková kriminalita (1,98 % prípadov). Najviac prípadov kriminality páchanej na senioroch v uvedenom roku bolo v Bratislavskom kraji, nasledoval Košický kraj a Banskobystrický kraj. Pozitívnou správou je, že úroveň objasnenosti prípadov je nad hranicou 43 %. Objasňovanie je teda najúspešnejšie u násilnej kriminality.

Ženy sú najväčším terčom

Z taktického hľadiska v roku 2014 bolo 496 trestných činoch na senioroch spáchaných na ulici (verejnom priestranstve), čo tvorí štvrtinový podiel na všetkých prípadoch na senioroch. Páchanie kriminality na týchto miestach je typické pre násilnú a majetkovú kriminalitu, ako sú vreckové krádeže a krádeže na osobách. U jednotlivcov boli častejšími obeťami ženy, a to viac ako 55 % prípadov.

Ženy sú ohrozované častejšie v podstate u majoritnej kriminality, a to násilnej, mravnostnej, majetkovej a ekonomickej. Predmetom záujmu páchateľov trestných činov na senioroch boli najviac peniaze, osobné doklady, platobné karty a cennosti, čo je typické najmä pre majetkovú kriminalitu. Páchatelia sa cielene zameriavali predovšetkým na finančné prostriedky v rôznych formách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlodej #okrádanie #kriminalita