Seniori ťažia z cvičenia viac, než mladí ľudia

Štúdia publikovaná v časopise Cell Metabolism Journal vysvetľuje, že svalové bunky ľudí v pokročilom veku majú väčší prospech z posilňovania, ako je to u mladej generácie.

25.02.2019 14:42
staroba, dôchodcovia, cvičenie, fitlopta, seniori Foto:
Vďaka posilňovaniu sa u seniorov podľa vedcov zvyšuje ich bunková aktivita až o 46 %.
debata

Starnutie sa spomalilo

Experiment sa zameral na intervalový tréning s vysokou intenzitou, ktorý je známy pod názvom HIIT. Počas výskumu sa vďaka tomuto druhu cvičenia zmenila úroveň takmer 400 génov u seniorov, pričom mladší ľudia zaznamenali zmenu iba 274 génov. Portál seniornews.com uvádza, že génová aktivita signalizuje našim bunkám rast svalov, zlepšenie citlivosti na inzulín a účinnejšie využívanie kyslíka.

Vedci sa teda zhodli, že vďaka posilňovaniu sa u nich zvyšuje bunková aktivita až o 46 %. Intenzívny tréning tak môže zmierniť degradáciu svalov a pohybového aparátu spojeného so starnutím, čo v konečnom dôsledku znamená pre seniora viac sily a energie.

Anti-age účinok

Ďalšia štúdia sa zamerala na omladzovací účinok intenzívnych tréningov. Cvičenia v trvaní tridsať minút denne päťkrát do týždňa znížilo starnutie buniek v priemere takmer o deväť rokov. Výskum sa uskutočnil na vzorke viac ako päťtisíc ľudí a jeho výsledkom bolo tiež zistenie, že ľudia so sedavým spôsobom života si výrazne skracujú život oproti aktívne žijúcim rovesníkom.

Vedci pri tomto výskume potešili aj tých, ktorým cvičenie v posilňovni príliš nevonia. Namiesto toho považujú za rovnako účinné aj pravidelné venovanie sa jednoduchej a lacnej forme pohybu, chôdzi. Rovnako, ako vyššie uvedené intenzívne cvičenie, by malo trvať pol hodinu každý deň najmenej päť dní v týždni. Účinky chôdze na posilnenie svalov, kostrového aparátu a srdca sú podobné ako namáhavé a intenzívne trénovanie.

Zlepšuje učenie i pamäť

Americký neurológ Peter Snyder pritom zistil, že chôdza nemá pozitívne účinky len na telesnú, ale aj duševnú stránku seniorov. Na mušku si zobral 120 mužov a žien vo veku 60 – 80 rokov. Jeho výskum mal prekvapivý výsledok. Ľuďom, ktorí viedli aktívny spôsob života sa zvyšovali mozgové funkcie, a to najmä schopnosť učiť sa a pamätať si.

Spomínaný lekár však zachádza vo svojom výskume ešte ďalej. Tvrdí, že pravidelná chôdza môže udržať mozog mladší v priemere o tri a pol roka. Cvičenie podľa neho zapríčiňuje chemické zmeny v hipokampuse, to je v časti mozgu, ktorý sa podieľa na presúvaní informácií z krátkodobej do dlhodobej pamäti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý životný štýl #fyzická kondícia #cvičenie v zrelom veku