Čo spôsobuje stratu sluchu u seniorov?

Vysoký krvný tlak, alergie a dokonca aj niektoré druhy baktérií môžu spôsobiť poškodenie sluchu u ľudí v pokročilom veku.

26.02.2019 12:00
alzheimer, dôchodcovia Foto:
S pribúdajúcim vekom hrozia seniorom viaceré typy porúch sluchu.
debata

Prvé príznaky hluchoty

Pokiaľ máte problém počuť v hlučnom prostredí, neviete rozoznať mužský hlas od ženského a často žiadate rečníkov okolo vás, aby zopakovali povedané, nastáva problém. Strata sluchu trápi najviac ľudí, ktorí presiahli šesťdesiatpäť rokov života. „Sluch je dôležitým zmyslom. V starobe dochádza často k jeho poškodeniu vplyvom civilizačných faktorov. Poškodenie sluchu v starobe je zapríčinené zhoršením funkcie vláskových buniek vnútorného ucha a súčasne poškodením centrálneho sluchového analyzátora. S poruchou sluchu veľmi často súvisia aj ušné šelesty, ktoré môžu obťažovať viac, než porucha sluchu“, uvádza pre internimedicina.cz MUDr. Monika Vohlídková.

Pozor, ak máte 65 rokov

Podľa amerického Národného inštitútu pre poruchy sluchu a komunikácie až 8.5 % dospelých vo veku 55 – 64 rokov trpí stratou sluchu. Vekovú hranicu od 65 do 74 rokov trápi hluchota až v dvadsiatich piatich percentách a zdvojnásobuje sa u ľudí nad 75 rokov. S pribúdajúcim vekom hrozia seniorom viaceré typy porúch sluchu. Niektoré sa prejavujú tým, že malé nervové zakončenia v uchu (bunky), ktoré majú na starosti premieňanie zvukových vĺn na zvuk, postupne odumrú. Tento typ býva príčinou trvalého poškodenia sluchu. Ďalším typom je tinnitus, teda porucha sluchu spojená so zvonením v ušiach a šelestom.

Toto sú rizikové faktory

K rizikovým faktorom, ktoré ovplyvňujú kvalitu sluchu patrí časté vystavovanie seniorov silným zvukom, napríklad hudbe, zvukom dopravy, či hluku zo zábavnej pyrotechniky. K ďalším príčinám zaraďujeme dokonca aj alergie, vysoký krvný tlak, nádorové ochorenia, baktérie a vírusy. Dôležitú úlohu v tomto smere zohráva, samozrejme, aj genetická výbava seniora. Strata sluchu môže privodiť sprievodné zdravotné ťažkosti. Z výskumu z roku 2014 vyplynulo, že 12 % ľudí s problémami so sluchom majú tiež stredne ťažkú až ťažkú depresiu v porovnaní s pacientmi, ktorí majú vynikajúci sluch. Ženy, ktoré trpia stratou sluchu sú obzvlášť náchylné na vznik depresie.

Kde vyhľadať pomoc

Odborníkmi na spomínané zdravotné ťažkosti sú otolaryngológ, ušno-nosno-krčný lekár. Rovnako tiež audiológ, ktorý diagnostikuje a pomáha zvládať problémy so sluchom. Hlavným pomocníkom na zlepšenie sluchu sú načúvacie, alebo sluchové pomôcky. Podľa typu sa umiestňujú priamo do ucha, za neho, alebo na uchu. Analógové načúvacie pomôcky zvyšujú hlasitosť niektorých zvukov a zároveň znižujú hlasitosť ostatných. Digitálne sú chytrejšie, nakoľko vedia rozoznať, ktoré zvuky je potrebné stlmiť a ktoré zvýšiť. V prípade, že máte problémy so sluchom, urýchlene navštívte svojho lekára. Seniori s týmito ťažkosťami majú totiž vyššiu pravdepodobnosť, že budú emočne a sociálne trpieť a nebudú schopní komunikovať s okolím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý život #hluchota #prevencia chorôb #poškodenie sluchu