Ako vyprážané jedlá skracujú život

Zemiakové hranolčeky a vyprážané rezne. Pokiaľ tvoria pravidelnú súčasť jedálneho lístka seniora, môže nastať vážny problém. Výskumy ukazujú alarmujúce čísla.

27.02.2019 11:00
rezeň, jedlo, potraviny Foto: ,
Veľké množstvo vyprážaných potravín je spojené s vyšším rizikom ochorenia srdca, čo vedie k predčasnej smrti.
debata

Ohrozené staršie ženy

Pochutnávanie si na takto tepelne upravenej strave je rizikom najmä u žien po menopauze. Stravovací plán, v ktorom sa vyskytuje veľké množstvo vyprážaných potravín, je spojený s vyšším rizikom ochorenia srdca, čo vedie k predčasnej smrti. Ženy, ktoré jedli viac než jednu porciu týchto dobrôt denne mali až o 8 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia, oproti tým, ktoré sa tomuto druhu jedla vyhýbali. Rozsiahla štúdia trvala niekoľko rokov a uskutočnila sa na viac ako sto tisíckach amerických žien vo veku 50 – 79 rokov.

Ryby sú na tom lepšie

Konzumácia vyprážaných kurčiat viackrát za týždeň mala za následok trinásťpercentné zvýšenie rizika úmrtia. Jedenie takto pripravených rýb alebo morských plodov prinieslo zníženie pravdepodobnosti predčasnej smrti približne o polovicu. Štúdia potvrdila súvislosť medzi jedením vyprážaného jedla a výskytom cukrovky 2. typu či vznikom srdcovocievnych ochorení. K týmto negatívnym výsledkom tiež prispieva vysoká teplota vyprážania, druh oleja, ale aj iné výživové faktory potravín, a to napríklad vysoký obsah soli.

Bravčová masť či olej?

Riziko zdravotných problémov z vyprážania jedla je možné znížiť napríklad použitím bravčovej masti. Nehodí sa síce na vyprážanie všetkých pokrmov, no na rozdiel od niektorých druhov rastlinných olejov sa prepaľuje pomalšie. Odborníci zatiaľ nenašli zhodu, či je na vyprážanie zdravšia bravčová masť alebo rastlinné oleje. Poukazujú však na skutočnosť, že z uvedeného živočíšneho tuku sa uvoľňuje pri vysokých teplotách menej škodlivých látok. Na vyprážanie jedál sa nehodia rôzne druhy za studena lisovaných olivových olejov, ale ani často používaný slnečnicový olej. Svoje uplatnenie si skôr nájdu v studenej kuchyni. Spomedzi rastlinných tukov je ideálnym repkový olej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #cholesterol #hranolčeky #srdcovo-cievne ochorenia #vyprážané jedlá