Ako sa udržať fit, ak máte 65+

Seniori majú v súčasnosti omnoho väčšiu šancu dožiť sa vysokého veku ako v minulosti.

04.03.2019 10:00
Seniori bicykel mensi Foto:
Kondíciu je potrebné udržiavať každý deň.
debata (2)

Populácia starne, ale je vo forme

Sociálne faktory, zlá výživa, zanedbávanie zdravotnej starostlivosti patrili ešte v minulom storočí k základným príčinám, prečo sa ľudia nedožívali vysokého veku. S nástupom modernej doby sa zlepšila možnosť každého z nás pristupovať k informáciám, a to o správnej výžive, zdraví či prevencii proti chorobám. Z tohto dôvodu sa Európe, ale už aj Spojeným štátom americkým dáva prívlastok starnúce kontinenty. Napríklad v USA tvoria ľudia nad 65 rokov takmer 13 % populácie.

Nastavte sa na aktivitu

Táto veková skupina navyše rastie omnoho rýchlejšie, ako kategória pod 45 rokov. Podľa geriatra a lekára Arthura Haywarda čelila generácia ľudí nad 65 rokov v minulosti prudkým sociálnym zmenám, turbulencii občianskych práv, rôznym protivojnovým hnutiam. V súčasnosti sú všetci v kategórii 65+ postavení pred novú výzvu – dožiť sa čo najviac rokov. Ako to dosiahnuť? Doktor Hayward tvrdí, že seniori sa musia stať „aktivistami“ pri podpore svojho zdravia, pričom majú zostať vo forme a aktívni po celý zvyšok života.

Stop smoking

Fajčenie patrí k základným faktorom, ktoré zapríčiňujú pľúcne, kardiovaskulárne ochorenia a zhoršujú tiež kvalitu pokožky. S cigaretami sa prosto rýchlejšie starne, no nie do krásy. Okrem toho prináša riziko vzniku mozgovej mŕtvice a kôrnatenie ciev (aterosklerózu). Fajčenie sa rovnako podpisuje pod vznik erektilnej dysfunkcie. Ideálnou voľbou, ako sa zbaviť tohto zlozvyku, je vymeniť tabak za nikotínové náhrady vo forme žuvačiek, sprejov a náplastí. V ťažších prípadoch je možné spomínaný návyk liečiť prostredníctvom moderných liekov, ktoré potláčajú chuť na cigaretu a zmierňujú abstinenčné príznaky.

Ak zostanete ležať, už nevstanete

Určite ste sa stretli s tvrdením, že pokiaľ sa starší človek prestane hýbať, hrozí mu skoré úmrtie. Naopak, ak je stále aktívny, môže sa dožiť vysokého veku. Kondíciu je potrebné udržiavať každý deň, a to pravidelným cvičením, prechádzkami či športom. K tomu patrí aj znižovanie telesnej váhy, keď dochádza k predchádzaniu rôznych chorôb, a to najmä cukrovky 2. typu, obezity, vysokého krvného tlaku či osteoporózy. Pravidelné aktivity je vhodné doplniť aj zdravým jedálnym lístkom. Kombinácia cvičenia a racionálneho stravovania prispieva k stabilnej váhe, vytrvalosti a zdravému kardiovaskulárnemu systému.

Pozor na pády

Patria k obzvlášť nebezpečným úrazom u seniorov. Nakoľko majú ľudia vo vyššom veku problém s rednutím kostí, každý pád môže mať tragické následky. Na rozdiel od mladých ľudí sa zlomeniny kostí ruky, nôh či panvy hoja ťažšie práve u seniorov. Predchádzať tomu môžete dopĺňaním potravín s vysokým obsahom vápnika, akými sú najmä mliečne výrobky, ale napríklad aj mak. Vitamín D si ľudské telo dokáže vyrobiť samé, a to už pri krátkom pobyte na slnku. Pádom zabránite tak, že odstránite všetky prekážky v byte či dome, a to napríklad elektrické káble umiestené na zemi, rôzne koberčeky, ale i neporiadok. V starobe sa odporúča dobre si „posvietiť“ na veci. Každé obydlie by preto malo byť vybavené dostatočným osvetlením.

Manažujte si stres

Ak prechádza do chronickej formy, pôsobí na organizmus škodlivo. V malej miere je pre ľudské telo prospešný. Stres je možné zvládať meditáciou, prechádzkami v lese, cvičením jogy, plávaním či tancom. Na jeho odbúravanie sa však podpisuje aj dostatok sociálnych kontaktov s rodinou, priateľmi či blízkymi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #stres #osteoporóza #aktívny senior