Dajte stop pádom v kúpeľni

K najčastejším úrazom dochádza v domácom prostredí. Mnohé prekážky je vo vyššom veku ťažké prekonať a v prípade kúpeľne to platí dvojnásobne. Ako sa chrániť pred zraneniami pri každodennej hygiene?

08.03.2019 06:00
debata

Ohrození seniori

Investovanie do bezpečnosti domácnosti je v prípade starších a imobilných ľudí prvým krokom k predchádzaniu nebezpečných úrazov. Klzká podlaha vás môže pri vykonávaní telesnej hygieny neraz zraniť. Pád môže vyústiť do rozbitia hlavy a straty vedomia. V prípade, že sa trápite osteoporózou, úraz so sebou zvykne priniesť následky v podobe zlomenín rúk a panvy. Rednutie kostí komplikuje hojenie týchto zlomenín.

Trik so sprchou

Ak plánujete rekonštrukciu domu či bytu, kúpeľňu sa snažte umiestniť na prízemie. Na ceste do kúpeľne totiž hrozí pošmyknutie sa na schodoch. Veľké riziko podstupujú seniori najmä pri chôdzi smerom dolu zo schodov. Vtedy môže byť príčinou pošmyknutia slabo osušená obuv alebo mokré chodidlá. Schody môžu napokon odrádzať menej pohyblivého človeka od častejšej hygieny. Bezpečnosť v sprche zaisťujú rôzne protišmykové podložky, a to nielen v jej vnútri, ale aj na podlahe. V prípade, že používate vaňu, je vhodné ju vybaviť celú protišmykovým povrchom.

Vaňa s dvierkami

Výborným nápadom na zlepšenie bezpečnosti je tiež používanie špeciálne upravenej vane. Na jej boku sú dvierka, ktoré si pred vstupom otvoríte a následne zatvoríte bez toho, aby pretekali. Do vane teda nemusíte prechádzať cez jej veľkú bočnú stenu, ale pohodlne zarovno s podlahou. Ak si chcete byť skutočne istý, že sa pri telesnej hygiene vyhnete pádu, nechajte si namontovať do kúpeľne zábradlie. Poslúži ako skvelý záchytný bod na udržanie rovnováhy počas celého pobytu v kúpeľni.

Pozor na obarenie

K ďalším skvelým radám na prevenciu pádov pri umývaní patrí zvýšenie osvetlenia v kúpeľni, ale tiež ukladanie šampónov, sprchových gélov a uterákov na úroveň rúk. Pokiaľ sa počas sprchovania naťahujete po hygienických potrebách, zvyšujete tak riziko pádu. Pohodlie pri očiste zaistí aj flexibilná sprchová hlavica. Teplotu vody si vždy nastavte až pred samotným vstupom do sprchy, aby ste predišli možným popáleninám. Voľte radšej chladnejšiu vodu, ktorú si po chvíli nastavte na optimálnu teplotu.

Starším ľuďom sa tiež neodporúča zamykať sa v kúpeľni, nakoľko by pri vylamovaní dverí mohlo dôjsť k ich úrazu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #pád #zranenia #osteoporóza #zlomeniny