Dožívajú sa vysokí seniori viac rokov?

S úsmevným výskumom prišli vedci, ktorí poukazujú na vzájomný vplyv veku a telesnej výšky. Tvrdia, že vysokí ľudia sa môžu dožiť vysokého veku.

09.03.2019 06:00
seniori, dôchodcovia, dôochodok, starý, stará,... Foto:
Medzi oceňované druhy aktivít patrí chôdza, beh a viacero iných druhov aeróbnych cvičení.
debata

Netradičná teória pobaví

Menší telesný vzrast a o čosi menej rokov do života? Už niekoľko desaťročí sa vedecká obec snaží potvrdiť či vyvrátiť tézu o spojitosti medzi dĺžkou života a telesnou výškou. Vychádzajú totiž z predpokladu, že pokiaľ výšku človeka, okrem génov, ovplyvňujú zdravý životný štýl, menej stresu a viac pohybu, dokáže sa vyvíjať a rásť rýchlejšie, než napríklad ľudia s podvýživou a fajčiari.

Akúsi logiku by to malo, ak, samozrejme, opomenieme genetickú výbavu človeka, ktorá nás zabrzdí na určitej výške, či sa budeme stravovať a žiť zdravo, alebo budeme robiť pravý opak.

Rozporuplné výsledky

Vedci sa v jednom z výskumov zamerali sa skupinu ôsmich tisícok žien a mužov. Výskum realizovali počas obdobia dvadsiatich rokov. Účastníci výskumu mali na jeho začiatku 68 – 70 rokov. Odborníci ich požiadali o viaceré informácie z minulosti, medzi ktoré patrili výška, hmotnosť, frekvencia cvičenia a výskyt chorôb. Výsledky boli zverejnené v časopise Journal of Epidemiology and Community Health. To, či existuje spojitosť medzi vekom a dĺžkou života riešili aj viaceré predchádzajúce štúdie. Faktom je, že žiadna z nich sa nezhodla na tom, či výška človeka dokáže ovplyvniť aj jeho dlhovekosť.

Toto znie reálne

Niektoré štúdie však naznačujú, že infekcie detí a nedostatok výživy môžu mať vplyv na telesnú výšku dospelého človeka a vyššie riziko vzniku chorôb v starobe. Vzťah medzi výškou a nižšou úmrtnosťou závisí skôr od zdravého spôsobu života, prekonaných chorôb, úrovňou stresu, ale súvisí aj so sebaúctou. Odborníci síce nezavrhli tézu o výške a dlhovekosti, zistili skôr, že ženy, ktoré trénujú asi hodinu denne, sa dožívajú vyššieho veku. Medzi oceňované druhy aktivít u žien patria chôdza, beh a viacero iných druhov aeróbnych cvičení. U mužov je podstatné najmä posilňovanie, a to v priemere do šesťdesiat minút denne.

Ako sú na tom Slováci?

Slováci sa v očakávanej dĺžke života dostávajú takmer na chvost Európskej únie. Horší sú v tomto prípade len Bulhari, kde sa táto hodnota pohybuje na úrovni 78,5 roku. Slováci majú o čosi lepšie čísla. Očakávaná dĺžka života slovenských žien pri narodení je takmer 81, ale u Slovákov len 74 rokov. Tradične nás predbiehajú krajiny západnej Európy. Rakúsko má náskok o tri a pol roka, Poliaci a Česi približne pol druha roka. Najviac sa dožívajú Španieli, a to až 86 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #vysoký vek #telesná výška