Prečo sa s vekom stráca energia?

Nechuť do bežných činností a neutíchajúca únava. Seniori sa podľa odborníkov s týmito pocitmi stretávajú častejšie, než ľudia v mladšom veku.

11.03.2019 06:00
senior, cvik, cvičenie, šport, beh Foto:
Základným pravidlom v boji proti narastajúcej únave je pravidelné cvičenie.
debata

Bunky treba udržať vo forme

Vedci vyrukovali s teóriou, podľa ktorej sa za únavou skrýva bunkové starnutie. Čiastočne je podmienené genetikou, ale tiež životným štýlom. Starnutie súvisí s viacerými teóriami. Jednou z nich je takzvaná mitochondriálna teória starnutia, ktorá sa údajne najviac podpisuje pod stratu životnej energie. Ľudské telo totiž produkuje energiu v mitochondriách, ktorá sa vďaka kyslíku mení na zásobník energie, a to adenozíntrifosfát (ATP). Ide o akýsi druh metabolizmu (látkovej premeny), ktorý tiež vyvoláva produkciu nežiadúcich látok, takzvaných voľných radikálov. Tie spôsobujú poškodenie a starnutie buniek.

Pokiaľ sa k tomu pripoja aj vonkajšie faktory, a to stres, vírusy či plesne, brzdí sa samotný proces uvoľňovania energie. Výsledkom je radikálne zníženie energie, niekedy o štvrtinu až polovicu oproti normálu. Štúdie poukazujú na skutočnosť, že mladí ľudia majú menšie mitochondriálne poškodenie, než seniori.

Viac krvi, viac energie

Pod nízke hladiny energie sa podpisuje aj obmedzený prietok krvi. S pribúdajúcimi rokmi sa na stenách ciev tvoria usadeniny, čím sa stráca ich elasticita. Zjednodušene povedané, krv sa dostáva ku kľúčovým telesným orgánom, vrátane mozgu a svalov omnoho pomalšie. Výskumy tvrdia, že do osemdesiateho roku života je mozgový prietok krvi približne o 20 % menší, než u tridsiatnikov. Srdce má tak v podstate o čosi nižšiu kapacitu na fyzickú námahu, čo predznamenáva nástup únavy.

Ochranou proti oxidačnému stresu, ale aj usadeninám na krvných cievach v podobe cholesterolu je konzumácia potravín bohatých na omega-3-mastné kyseliny. Netreba ihneď siahať po drahých výživových doplnkoch, nakoľko zdravé tuky sa vyskytujú v bohatom množstve v mastných rybách, akými sú losos, makrela a sleď. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorým ryby príliš „nevoňajú“, môžete siahnuť po rastlinných zdrojoch omega-3-mastných kyselín, ktorými sú olivový a slnečnicový olej, orechy a semená rastlín.

Cvičenie potláča starobu

Únavu u starších ľudí zapríčiňujú aj iné faktory. S vekom sa postupne stráca svalová hmota, ktorú nahrádza tukové tkanivo. Svalový tonus sa teda môže znížiť do sedemdesiatky o viac ako 20 %. S úbytkom svalovej hmoty dochádza k strate sily, pružnosti a celkovej pohyblivosti.

Základným pravidlom v boji proti narastajúcej únave je pravidelné cvičenie. Na začiatok postačí prechádzka v trvaní tridsať minút takmer každý deň. Ak si nájdete čas, môžete telo zaťažiť aj rôznymi domácimi cvikmi, jogou či posilňovaním. Správne svalové napätie pomáha udržiavať najmä dostatok minerálnej látky zvanej horčík. Magnézium môžeme prijímať zo špenátu, mandlí, strukovín, ale aj minerálnych vôd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #únava #cholesterol #mitochondrie