Výskum varuje: Pitie sladkých nápojov zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice

Pitie takzvaných diétnych nápojov a sladkých ovocných štiav zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice. Šokujúca štúdia sa uskutočnila na takmer osemdesiatich dvoch tisícoch žien, ktoré prešli menopauzou.

15.03.2019 11:00
mozog, mŕtvica, mozgová príhoda Foto:
Časté pitie nápojov s umelými sladidlami a ovocných štiav vedie k riziku srdcovocievnych ochorení vrátane mŕtvice.
debata

Denne pili približne dva a viac pohárov diétnych nápojov. Riziko mŕtvice sa u nich zvýšilo o 23 % v porovnaní s tými, ktoré popíjali spomínaný drink len raz do týždňa. Za diétne sa pritom považujú napríklad kolové nápoje s umelými sladidlami. Spomínané ochorenie sa spája najmä so vznikom krvných zrazenín. Umelé sladidlá navyše ovplyvňujú činnosť bakteriálnej mikroflóry v črevách, čo vedie k širokému spektru ďalších zdravotných ťažkostí.

Nápoje plné cukru

Ďalší výskum sa sústredil na nielen pitie „diétnych“ nápojov, ale pridal k nim aj konzumáciu ovocných štiav. Prieskum sa uskutočnil na ženách vo veku 50 – 79 rokov a trval takmer dvanásť rokov. Odborníci sa skúmanej vzorky ľudí pýtali, ako často počas týždňa konzumujú tak ovocné šťavy, ako aj nealko drinky s umelými sladidlami. Takmer dve tretiny opýtaných žien konzumovali uvedené nápoje zriedka, to je približne raz za týždeň, prípadne vôbec.

Zdravé ovocné šťavy?

Približne 5 % skúmaných žien patrilo medzi „ťažkých“ konzumentov nápojov s umelými sladidlami a ovocných štiav. Študijný tím po zohľadnení ostatných faktorov rizika mŕtvice, ako sú nezdravé stravovanie, fajčenie a vysoký krvný tlak dospel k záveru, že časté pitie spomínaných nápojov vedie k riziku srdcovocievnych ochorení. U žien sa zvýšilo riziko srdcovocievnych chorôb až o 29 %. Zvláštne je, že medzi obéznymi dámami, ktoré v minulosti nemali žiadne problémy so srdcom ani cukrovkou, sa riziko mozgovej príhody zvýšilo v krajných prípadoch až štvornásobne.

Bez výživovej hodnoty

Vedci poukazujú na skutočnosť, že umelé sladidlá nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu. Syntetické náhrady však oklamú telo, ktoré si „myslí“, že sa do krvi dostalo veľké množstvo cukru. Na to zareaguje organizmus uvoľnením inzulínu. V prípade ovocných štiav ide o veľkú koncentráciu jednoduchých cukrov. Po ich vypití dochádza k prudkému vzostupu hladín glukózy v krvi, čo sa na chvíľu prejaví príjemnými pocitmi, po ktorých sa však dostaví prudká únava. Lekári odporúčajú namiesto týchto drinkov používať pitnú vodu, minerálne vody a zeleninové nápoje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocné šťavy #menopauza #mozgová mŕtvica #kolové nápoje