Nebolí, ale zabíja. Cholesterol

Najmä vo vyššom veku je podceňovanie vysokého cholesterolu obzvlášť nebezpečné. Upcháva cievy a môže viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej mŕtvici.

18.03.2019 11:00
cholesterol Foto:
Mať celkový, ale najmä zlý cholesterol pod kontrolou je behom na dlhé trate.
debata (3)

Neodkladajte vyšetrenie

Pokiaľ otáľate s preventívnou prehliadkou u svojho všeobecného lekára, skúste sa poponáhľať. Cholesterol totiž na seba nenecháva dlho čakať a ohrozuje tak mladú, ako aj staršiu generáciu. S pribúdajúcim vekom je riziko o čosi vyššie, nakoľko sa predpokladá, že seniori sa držia určitých stereotypov v stravovaní a majú menej pohybu, než aktívne žijúci ľudia.

Cholesterol má hustú viskozitu, vyskytuje sa bežne v bunkách nášho tela a nemá len negatívnu, ale aj pozitívnu úlohu v ľudskom organizme. Pod jeho nárast sa často podpisuje konzumácia nasýtených mastných kyselín, a to v podobe mäsových lahôdok, vyprážaných potravín, slaniny či klobásy. V malom množstve a pri nepravidelnej konzumácii spomínaných potravín však z tichého zabijaka rozhodne netreba mať strach. Na túto otázku však jednoducho odpovedia krvné testy, z ktorých lekár presne určí, akú máte hladinu nielen toho zlého, ale aj dobrého cholesterolu.

Takto vyčíňa jeho zlá podoba

Cholesterol sa teda do tela dostáva z vonkajších zdrojov, ale vyrába sa aj v pečeni, pretože je nevyhnutný pre tvorbu hormónov, ale i vitamínu D, ktorý potrebujú starší ľudia v prevencii proti rednutiu kostí. Cirkuluje v krvnom riečisku v malých zhlukoch zvaných lipoproteíny. Vnútro týchto látok je tvorené tukom, zatiaľ čo obal, alebo vonkajšiu stenu obaľujú proteíny. Lipoproteíny s nízkou hustotou sa nazývajú zlým cholesterolom, takzvaným LDL. Ten na stenách ciev „pomáha“ vytvárať povlak. Ten časom stuhne, zúži priemer krvnej cievy, pôsobí kôrnatenie ciev a v kritických prípadoch vedie k infarktu či mŕtvici, nakoľko krv nedokáže pretiecť cez zúžený otvor ciev.

Má to aj svoju pozitívnu stránku

Naopak, lipoproteín s vysokou hustotou, teda HDL predstavuje dobrý cholesterol, pretože v konečnom dôsledku znižuje hladinu toho zlého. Dobrý cholesterol má za úlohu, zjednodušene povedané, dostať LDL z krvi do pečene.

Mať celkový, ale najmä zlý cholesterol pod kontrolou je behom na dlhé trate. Nedá sa z ciev odstrániť zo dňa na deň. Niekedy postačí úprava stravy prechodom na konzumáciu chudého mäsa, zeleninu, produkty s vysokým obsahom vlákniny, ovocia a kvalitných rastlinných tukov (olivový, slnečnicový olej). Niekedy je však potrebné siahnuť po lekárom predpísaných liekoch.

S vekom narastá aj cholesterol

Čísla, ktoré hovoria o výskyte cholesterolu, pôsobia alarmujúco. Podľa amerického Centra pre kontrolu prevencie chorôb, približne tretina dospelých sa pasuje s vysokými hladinami zlého cholesterolu. Na Slovensku zomiera viac než polovica pacientov na srdcovocievne ochorenia.

Američania uskutočnili prieskum, ktorý poukazuje na to, akú rastúcu tendenciu má hromadenie cholesterolu v ľudskom tele. V dvadsiatke a nasledujúcej dekáde života má vysoký cholesterol približne 22 % ľudí, po tridsiatke už 38 %, v štyridsiatke až 50 % a po päťdesiatke 62 % ľudí. Nakoľko vysoká hladina cholesterolu má tendenciu skracovať dĺžku života, namieste je otázka, či nie je práve teraz vhodná doba s ním zabojovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia #mozgová mŕtvica