Sebaobrana pre starších trochu inak

Odborníci sa zhodujú na tom, že vyhýbanie sa rizikovým situáciám je pre seniorov bezpečnejšie, ako priamy stret s potenciálnymi páchateľmi trestných činov. Vždy to však nie je možné. Čo v takých prípadoch?

19.03.2019 11:00
debata

Neupozorňujte na seba

Pokiaľ ste sa vybrali sami na prechádzku, cestujete v mestskej hromadnej doprave alebo sa chystáte nakupovať, buďte obozretní. Sledujte okolie, pretože práve niekto z okolia môže sledovať vás. V prípade, že vo svojom zornom poli zbadáte podozrivú osobu, ktorá už navonok nepôsobí veľmi príjemne, rýchlo opustite toto miesto.

Scenáru v podobe zabočenia do tichej uličky sa radšej vyhnite. Ak ste sa skryli do obchodu a stále vidíte, že pred vchodom postáva spomínaný človek, máte dostatok možností na privolanie polície. Výbornou pomocou je aj požiadanie personálu o pomoc, ktorá môže zalarmovať miestnu súkromnú bezpečnostnú službu alebo políciu.

Hlavu hore

Zlodeji a násilníci si vyberajú ľahko zraniteľné obete. Preto k nim často patria deti a seniori. Sledujú vašu neistú chôdzu a zisťujú, či by ste pri okrádaní kládli aktívny odpor. V takýchto prípadoch sa sústreďte na vlastné pohyby, hlavu dvihnite hore, pôsobte sebestačne a sebavedomo. Na miestach, ako sú divadlá, spoločenské posedenia, kultúrne zariadenia, a všade tam, kde máte niekoho silného poruke, sa môžete obliekať do drahých šiat. Vziať si môžete aj rodinné šperky či iné cennosti. Skrášľovanie sa drahými vecami je však najmä v prípade cestovania mestskou hromadnou dopravou veľmi nebezpečné.

Hluk odstraší zlodeja

Takzvané tiché obete sú z pohľadu zločincov najlepšie obete. Ten, kto sa nepostaví na odpor a len pasívne odovzdá útočníkovi peňaženku, je jednoduchším cieľom ako človek, ktorý sa aspoň slovne bráni. Bežne sa totiž stávajú situácie, že rôzne kriminálne živly oslovujú seniorov priamo na ulici, tykajú im a žiadajú od nich určitú finančnú čiastku.

Ak nezabralo, že ste si útočníka „akože“ nevšimli, skúste iný trik. Na jeho výzvu, aby ste mu dali peniaze hlasne a jasne odpovedzte: Čo chcete? Nemám. Choď preč. A stále s rovnakou silnou intenzitou hlasu. V takomto prípade sa nezaradíte medzi takzvané tiché obete a potenciálny zlodej sa radšej vyhne ďalšiemu kriku a konfliktu.

Čo ak sa násilie vystupňuje?

Horšia situácia nastáva, ak vidíte, že násilník zo svojich plánov nemieni ustúpiť. Zvádzať súboj so silným dospelým mužom bude pre krehkú staršiu ženu priam nemožné. Ak dôjde k takejto situácii, prioritne si chráňte vlastný život pred majetkom. Peňaženku, ktorú máte v ruke odhoďte ďalej od seba. Tým získate priestor na opustenie priestoru. Choďte medzi väčšiu skupinu ľudí a ihneď ich upozornite, čo sa stalo. Pomôžu vám privolať pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #násilie #sebaobrana