Ako si rozhýbať telo? Toto sú skvelé triky na jarné aktivity

Dajte stopku zimnému spánku. Príchod jarného počasia sľubuje seniorom viaceré benefity pre zdravie. Základom je pobyt na čerstvom vzduchu.

25.03.2019 06:00
jar, marec, záhrada Foto:
Slnečné lúče pomáhajú ľuďom vo vyššom veku posilňovať kostrový systém. Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, slnko v tomto prípade skutočne lieči.
debata (1)

Doplňte si cenný vitamín D

Slnečné lúče pomáhajú ľuďom vo vyššom veku posilňovať kostrový systém. Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, slnko v tomto prípade skutočne lieči. Ultrafialové žiarenie si pochvaľujú najmä tí, ktorí trpia nedostatkom vitamínu D. „Déčko“ si dokáže ľudské telo vyrobiť samo, potrebuje na to však dostatočné množstvo slnka. Už len polhodinový pobyt na čerstvom vzduchu môže za jasného dňa zabezpečiť pre organizmus potrebnú dennú dávku vitamínu D. Spomínaná mikroživina posilní kosti pred vznikom rôznych zlomenín. Dokáže však omnoho viac. Účinne bojuje proti depresiám a pochmúrnym náladám. Seniori tiež oceňujú nižší výskyt úrazov či zranení.

Zaostrite na parky a turistické chodníčky

Dýchajte zhlboka v miestnych parkoch a porozhliadnite sa po turistických chodníčkoch. Jar je ideálnym obdobím na dlhšie prechádzky. V mestách si napríklad seniori môžu vybrať na návštevu z viacerých parkov a časom ich podľa potreby striedať. Už len samotná prechádzka do parku v trvaní niekoľkých minút umožní ľuďom vo vyššom veku prichádzať na iné myšlienky. Dušu posilňuje pohľad na prebúdzajúci sa život, kvitnúce rastliny, stromy, ale aj na zvieratá. Zatiaľ čo do parku sa môže senior pobrať kedykoľvek aj sám, turistika je vhodná pre dvojice, alebo väčšie skupiny.

Voľte radšej známe trasy a do partie si zoberte občas aj mladších ľudí, aby vám dokázali v prípade potreby pomôcť. Hoci sa k prechádzke nehodí používanie mobilného telefónu, majte ho vždy pre istotu pri sebe. Môžete si rýchlo privolať pomoc a rovnako sa podľa mapy zorientovať v priestore, či pomocou mobilných aplikácií si odmerať počet krokov a množstvo zvládnutých kilometrov.

Trochu sa rozmaznajte

Urobte si pohodlie aj návštevou reštaurácie či turistických atrakcií. Samozrejme, nemusíte si vyberať drahé reštaurácie, postačia miestne podniky, ktoré ponúkajú obedové menu či dobrý nápoj za rozumnú cenu. Týmito aktivitami si môžete dopriať trochu pohodlia a na chvíľu sa odtrhnúť od každodenného vymýšľania obedového jedálnička. Počas jarných mesiacov sú v mnohých obciach a mestách sprístupnené tiež turistické atrakcie, počnúc návštevou historických pamiatok až po vystúpenia pouličných umelcov, kapiel a folklórnych skupín. Pre seniorov sú otvorené aj brány na športové podujatia.

Žeby na ryby? Dobrý nápad

Aj čas prežitý pri rieke či jazere môže spríjemniť jarný deň. Výborným relaxom pre tých, ktorí skôr vyhľadávajú pokojné miesta bez väčšieho počtu ľudí, je lovenie rýb. Ak na rybárčenie nemáte trpezlivosť, skúste kamarátovi alebo známemu robiť na tomto výlete hoci len spoločnosť. Túto záľubu je možné spojiť aj s piknikom. Pôvodne výdobytok Veľkej Británie preslávený výletmi do prírody s veľkými košmi jedla je zaujímavý aj pre našincov. Príprava chutného jedla, nápojov a ich následné vychutnávanie si na deke v prírode má čo-to do seba a znova vás udržiava na čerstvom vzduchu ďaleko od televíznych prijímačov a pohodlia gauča.

Vlastné bylinky, nie je nič lepšie

Aktivitám sa medze nekladú a medzi typické jarné činnosti patria aj tie, ktoré pomáhajú všetkým ľuďom. Pravidelne sa v niektorých bytových domoch a na sídliskách objavujú nenápadné oznamy na zber odpadu vo vašom okolí. Ruku k dielu tak môžu priložiť všetci, malí aj veľkí, mladší i starší ľudia. Každý do tej miery, do akej vládze.

V neposlednom rade je najlepšou očistou pre unavené telo a myseľ budovanie vlastných záhrad, malých bylinkových záhrad a skrášľovanie balkónov. Čerstvé byliny, prvá jarná zelenina a sadenice rastlín ponúkajú viaceré trhy vo väčších obciach či mestách. Prechádzka na tieto miesta je príjemnejšia ako každodenná únavná návšteva obchodu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D #čerstvý vzduch #aktívny senior