Stop týraniu seniorov – 2. časť

Týranie, diskriminácia, podceňovanie a zlé zaobchádzanie so staršími ľuďmi. Skrývajú sa pod názvom ageizmus. Problémom, pred ktorým sa často zatvárajú oči.

26.03.2019 06:00
debata

V prvej časti rozhovoru sme sa s prezidentkou občianskeho združenia Fórum pre pomoc starším Ľubicou Gálisovou venovali jeho formám, ale aj tomu, že sa najčastejšie vyskytuje práve u rodinných príslušníkov seniorov. V dnešnej časti sa bližšie pozrieme na prejavy ageizmu v prostredí zariadení s dlhodobou starostlivosťou, na prevenciu, ale aj hľadanie prvej pomoci.

Prezidentka občianskeho združenia Fórum pre... Foto: archív Ľubice Gálisovej
Ľubica Gálisová Prezidentka občianskeho združenia Fórum pre pomoc starším Ľubica Gálisová.

Ako sa prejavuje ageizmus v prostredí zariadení s dlhodobou starostlivosťou o seniorov?

Musím konštatovať, že žiaľ nie je zabezpečená dostatočná starostlivosť o seniorov aj v zariadeniach dlhodobej starostlivosti. Vždy som bola presvedčená, že je tam odborná a kvalitná starostlivosť, a že starší človek práve v týchto zariadeniach prežíva starobu pokojne a kvalitne, a že je zabezpečená jeho dôstojnosť. V poslednej dobe sa však stretávame s veľkým počtom ľudí, ktorí nám posielajú podnety na zlé zaobchádzanie a dokonca až týranie v týchto zariadeniach. Pochopiteľne, aby som bola objektívna a spravodlivá, nie je to v každom zariadení, sú zariadenia na vysokej úrovni a s perfektnou starostlivosťou.

Prečo dochádza k zlému zaobchádzaniu a týraniu v týchto zariadeniach?

Zrejme aj z dôvodu nedostatku financií, nízkeho ohodnotenia personálu, ich preťaženosťou, ale aj tomu, že nie je záujem tých, ktorí vyštudovali sociálnu prácu robiť v týchto zariadeniach. Sú prípady, že službu vykonávajú nekvalikovaní pracovníci, že je zanedbávaná starostlivosť, hygiena. Ak sú už klienti týchto zariadení imobilní, nevenuje sa im dostatočná starostlivosť, podávanie jedla, pitia, majú vymedzený čas na kúpanie. Starší imobilní ľudia sa nedostanú von. Tých nedostatkov je veľmi veľa.

Ako riešite práve tieto podnety?

Veľmi úzko spolupracujeme s Komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím, kde sme poslali množstvo podnetov na zlú starostlivosť a táto sa potvrdila. Niekedy je to konanie pracovníkov z tzv. profesionálnej slepoty, ale deje sa to i zámerne.

Ageizmus je o týraní, ubližovaní, zneužívaní seniorov, ale často aj o ich podceňovaní. Ako sa prejavuje?

Áno, podceňovanie je jeden z druhov diskriminácie starších ľudí. A nielen to. Patrí sem i ponižovanie, urážanie, nadávanie. Seniorov dokážu trestať za malé „prehrešky“, ktoré sú však spôsobené ich zhoršenou mobilitou, chorobou, neschopnosťou udržať veci v rukách, slabým zrakom, čo však neznamená, že ten človek nie je schopný logického myslenia. Ponižujú ich za to, že už nevládzu.

Môžete uviesť príklad?

Starší ľudia s demenciou si nepamätajú niektoré veci, zabúdajú a sú pomalší voči okoliu. Okolie im za to nadáva a doslova označuje seniorov za nemožných. Môžeme sa s tým stretnúť v obchodoch, keď staršej pani dlhšie trvá, kým si spočíta a naráta peniaze na nákup a ostatní kupujúci sú nervózni a začnú nadávať: „Tá stará by si mala nájsť čas na nákup a nezdržovať“. A to je len taký veľmi jemný prípad, ale v domácnostiach či v rôznych zariadeniach sa to deje s nadávkami, dokonca i fyzickými útokmi.

Ako možno v rámci prevencie predísť ageizmu?

Samozrejme, je dôležité prijať legislatívu, ktorá zabezpečí ochranu a pomoc starších. Pripravuje sa aj Dohovor OSN o právach seniorov, na ktorom pracovalo aj naše občianske združenie. Je veľmi dôležité informovať spoločnosť, čo je to násilie na starších ľuďoch. Seniorom je zase potrebné robiť prevenciu a zvyšovať právne povedomie. Dôležité je tiež vytvoriť podmienky na to, aby mali možnosť si svoje práva uplatňovať, aby vedeli, kde a ako sa brániť.

Akým konkrétnym aktivitám v rámci prevencie sa teda vo vašom združení venujete?

Robíme prevenciu, zvyšujeme právne povedomie starších tým, že organizujeme prednášky, odborné semináre, chodíme do klubov dôchodcov, školíme ich. Ale robíme aj odborné semináre, konferencie. Poskytujeme konkrétnu pomoc, poradenstvo obetiam násilia a riešime ich ťažké situácie. Veľmi sa osvedčila naša bezplatná telefonická Senior linka. Práve cez túto službu sme mali možnosť získať vedomosti o formách a aj dôsledkoch páchania násilia.

Fórum pre pomoc starším má už viac ako desať rokov bezplatnú telefonickú Senior linku 0800 172 500. Se­niori môžu na túto linku zavolať z ktorékoľvek kúta Slovenska.

Zostávate v tejto práci osamotení, alebo nachádzate pomoc aj na pôde kompetentných úradov?

V poslednej dobe sme uskutočnili niekoľko seminárov aj v spolupráci s vyšším územným celkom, Ministerstvom spravodlivosti SR, ale aj odborníkmi. Výsledky týchto odborných stretnutí, kde boli nielen starší ľudia, ale aj odborníci, zástupcovia samosprávy a polície svedčia o tom, že je to správna cesta. Naším cieľom je robiť informačnú kampaň, ale tiež zapojiť rôzne subjekty do spolupráce a hlavne pripraviť dôležité zákony, ktoré budú zohľadňovať špecifiká, ktoré tento problém so sebou prináša.

Ak sa už senior stane obeťou ageizmu, na koho sa môže obrátiť, kde má hľadať pomoc?

Tešíme sa, že bol prijatý zákon na ochranu obetí násilia a hlavne sú tam pomenovaní aj starší ako chránené osoby. Čiže je tam určená povinnosť, že obeti násilia musia poskytnúť pomoc samospráva, polícia, ale aj organizácie, ktoré túto pomoc a poradenstvo poskytujú. Naša organizácia poskytuje poradenstvo starším formou telefonickej Senior linky, hľadáme formu pomoci, zabezpečenia služby a konkrétneho riešenia problému. Podľa našich informácií je to veľmi dôležitá služba nielen pre starších, ale často aj pre tých, ktorí chcú takéto konanie nahlásiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #ageizmus