Nenechajte sa prevalcovať strachom

Úzkostné poruchy v podobe strachu a obáv. Touto duševnou poruchou trpí zvyčajne 10 – 20 % starších ľudí. Ako rozpoznať príznaky tohto ochorenia?

26.03.2019 11:00
exekútor, exekúcia, dôchodca, senior Foto:
Vo väčšine prípadov sa príznaky úzkosti zamieňajú s inými ťažkosťami, ako sú problémy so srdcom, žalúdkom alebo podráždenosťou.
debata

Choroba izoluje

Vo väčšine prípadov sa príznaky úzkosti zamieňajú s inými ťažkosťami, ako sú problémy so srdcom, žalúdkom alebo podráždenosťou. Najmä ľudia vo vyššom veku neskúmajú príčiny týchto komplikácií a prisudzujú ich fyzickým ochoreniam. Seniori však môžu byť úzkosťami často zahnaní doslova do kúta. Pod tlakom nepríjemných návalov strachu, fóbií a nervozity sa začnú vyhýbať dokonca aj obyčajným veciam. Ak ich desia iní ľudia, prestanú chodiť do obchodu, na spoločenské akcie. V prípade, že sú nútení nakúpiť si, hodiny pred tým zbytočne trpia pocitmi napätia, ktoré zväčša poľavia až po návrate do domáceho útočiska.

Nemusí to byť infarkt

Medzi úzkostné poruchy zaraďujeme panickú poruchu (panické ataky), obsedantno-kompulzívnu poruchu, posttraumatickú stresovú porucha, fóbiu a generalizovanú úzkostnú poruchu. Panické ataky sa v mnohých prípadoch svojimi prejavmi zamieňajú za ochorenia srdca. Extrémne silný nával úzkosti prichádza náhle, bez varovania. Človek má pocit, že sa blíži jeho posledná hodina. Príznaky pripisuje najčastejšie infarktu. Po privolaní zdravotnej pomoci záchranári často zistia, že infarkt nehrozí a pacientovi odporučia konzultáciu so psychológom.

Myšlienky, ktoré obťažujú

Obsedantno-kompulízvna porucha vyvoláva nechcené, rušivé myšlienky, naliehavé potreby, ktoré je treba rýchlo uspokojiť. Medzi typické príznaky tohto ochorenia patrí neustále si umývanie rúk, ukladanie vecí, počítanie kníh, kontrola elektrických spotrebičov. V niektorých fázach sa uspokojenie dostavuje až vtedy, keď sú elektrospotrebiče skontrolované viackrát. Ľudia s týmito ťažkosťami sú schopní vrátiť sa kvôli tomu zo zástavky autobusu naspäť domov. Posttraumatická porucha je oneskorená reakcia na vážnu, kritickú životnú udalosť. Často ňou trpia obete trestných činov, dopravných nehôd, ale aj vyslúžili vojaci. Stres sa dostavuje až po negatívnej udalosti a ovplyvňuje celkové prežívanie človeka vrátane spánku.

Strach nielen z pavúkov

Fóbia je extrémne silný strach z niečoho, čo v skutočnosti nepredstavuje takmer žiadne riziko. Preto sa ľudia obávajú pavúkov, hadov, vecí, priestorov a ľudí. Fóbia má viacero pomenovaní, napríklad strach z veľkých otvorených priestorov sa odborne nazýva agorafóbia, strach z pavúkov arachnofóbia a strach z bolesti agliofóbia. Existuje však aj strach z polárnej žiary, Anglicka či strach z krásnej ženy. Tieto poruchy sa liečia pod dohľadom terapeuta. Napríklad, ak máte strach z výťahu, snaží sa ho s vami postupnými krokmi prekonať. Nepríjemnú podobu má najmä generalizovaná úzkostná porucha. Charakterizujeme ju ako chronickú, prehnanú obavu o každodenné činnosti. Ľudia s týmito ťažkosťami sa obávajú, že nezvládnu bežné situácie, prípadne sa vždy boja toho najhoršieho.

Vyhrajte nad úzkosťou

O svojom strachu a obavách je potrebné hovoriť s rodinou a blízkymi. Niekedy pomôže už obyčajné vyrozprávanie sa. Inokedy zaberá meditácia, relaxácia, šport a v zložitejších prípadoch rady psychoterapeuta či liečba u psychiatra. Podceňovanie úzkosti môže mať pre starších ľudí katastrofické následky v podobe väčšej osamelosti, strachu zo smrti, sociálnej izolácii a pociťovania subjektívneho nešťastia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #fóbia #strach zo samoty